1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

5-те най-скъпи видове мед в света

Топ 5

Бурканче от златния еликсир на природата може да ви струва хиляди долари

Медът е наричан златния еликсир на природата. Както всички знаем, той се произвежда от пчелите. Те събират нектар от растенията и го превръщат в магически сироп, който е пълен с антиоксиданти, ензими, витамини и други минерали. Колкото по-незамърсена е околната среда, толкова по-добро е качеството на продукта, който те правят. 

Има доста фактори, които допринасят за създаването на меда, като най-добрите видове в света обикновено струват доста. Ето и кои са те: 

"Лайф Мел”

Процесът по изработката му е уникален. Медът се произвежда от пчели, които се хранят със специална хранителна смес и растат в контролирана среда, за да се осигури начин на опрашване без замърсяване. За тази цел се използва нектар от билки като сибирски женшен, ехинацея и котешки нокът (б.а. - познат още Uncaria Tomentosa), както и съставки като желязо, протеини и витамини.

Резултатът е продукт от пчелен кошер, който има предимствата на чистия мед въз основа на терапевтичните билки и естествените съставки. Цената му за килограм е 465 долара. 

“Комвита Манука”

Tози мед е устойчиво произхождащ, без ГМО. Проверен е от проект, сертифицираният суров мед от манука на “Комвита” се събира в определено време. Това се случва от две до шест седмици в годината. Кошерите се намират в отдалечени райони в Нова Зеландия, където цветовете на това чаено дърво имат шанс да цъфтят най-много и най-добре. С пчеларски опит от 1974 г., медът “Манука” на “Комвита” се ползва с доверие, заради предимствата си и е почитан заради рядкостта си. Стойността му достига 576 долара за кг. 

“Лудият мед”

“Лудият мед”, както го наричат местните, се събира веднъж годишно в скрита зона на Ламджунг (Непал). Появява се благодарение на най-голямата пчела в света - хималайската гигантска медоносна пчела (б.а. - Apis Laboriosa). Тя взима нектари от рододендроновите гори в Хималаите. Уникалните свойства на прашеца “Граянотоксин” също се прехвърлят в меда. Сред многото ползи за здравето, с естествения халюциногенен и развлекателен ефект, който “Лудият мед” предоставя, той наистина е единствен по рода си. Един килограм от него може да се намери срещу 820 долара. 

Пещерният мед

Всъщност, любопитното за него е, че човешкият фактор при него е минимален или почти никакъв. Този мед се извлича с помощта на рядък вид пчела, която живее в тъмни пещери и се храни с лечебни билки. Самият мед съдържа минерали като калий, феноли, магнезий и антиоксиданти. Може да достигне до 1775 долара за 1000 грама. 

Елфически мед

Най-редкият и най-скъп мед в света се произвежда от пещерни пчели, по-специално в черноморския регион на Турция. Трудният процес по прибиране на реколтата се извършва в най-гъстата долина на Черно море, която включва двучасов преход, шестчасова разходка и много катерене. Тъй като се събира само веднъж годишно, елфическият мед е изключително рядък подарък от природата. За да го получите, ще трябва да дадете доста пари - 6800 долара за един килограм.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии