1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Топ 5 на бизнес лидерите, превърнали се в политици

Топ 5
 

Кметове, президенти и премиери - бизнесмените, които се изкушиха от политическа кариера

 
  • Доналд Тръмп президент на САЩ

Републиканският кандидат за президент от 2016 г. Доналд Тръмп е американски бизнесмен милиардер, телевизионна личност, автор и политик. 70-годишният магнат в сферата на недвижимите имоти е роден в Куинс, Ню Йорк. Той започва да се занимава с бизнес през 1971 г. и открива Grand Hyatt през 1980 г., което го прави най-известният предприемач в града.

Той е председател на The Trump Organization, която е основната холдингова компания за неговите начинания в областта на недвижимите имоти и други бизнес интереси.

Тръмп е построил хотели, казина, голф игрища и много други обекти и дори е лицензирал мощната си търговска марка Trump. Тръмп обяви кандидатурата си за президент на САЩ през 2015 г. и бързо се очерта като фаворит.

Снимка: Reuters

  • Майкъл Блумбърг кмет на Ню Йорк

Основателят, главен изпълнителен директор и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компания за финансови данни и медии, е бизнесмен милиардер, филантроп и три мандата кмет на Ню Йорк.

С нетна стойност от около 44,3 млрд. долара, Блумбърг е най-богатият политик в САЩ, 6-ият най-богат човек в САЩ.

Снимка: БГНЕС

  • Силвио Берлускони премиер на Италия

Силвио Берлускони е италиански медиен магнат и политик, който беше министър-председател на Италия. През 2016 г. списание Forbes го класира като 188-ия най-богат човек в света.

Бизнес кариерата на Берлускони започва в строителството. Той стартира кабелната телевизионна компания Telemilano, както и Fininvest, която по-късно се разраства в национална мрежа от местни телевизионни станции. Той има и дялове в животозастраховане, филмова продукция и бешее собственик на италианския футболен клуб „Милан“ от 1986 г.

Снимка: БГНЕС

  • Мит Ромни – конгресмен и кандидат за президент в САЩ

Съосновател на частната инвестиционна компания Bain Capital, номиниран от Републиканската партия за президент на САЩ на изборите през 2012 г. Той беше 70-ият губернатор на Масачузетс от 2003 до 2007 г.

Той беше и републиканският кандидат на изборите в Масачузетс през 1994 г. в Сената на САЩ. Но загуби от Тед Кенеди, който разпространи телевизионни клипове с хора, които са били съкратени от компанията на Ромни.

Под негово ръководство Bain Capital инвестира или придобива стотици компании, включително известни имена като Staples, Domino's Pizza и The Sports Authority. Работил е и като главен изпълнителен директор на старата си консултантска фирма Bain & Company.

Активен в Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Ромни служи като епископ. Той се изявява и като президент и главен изпълнителен директор на Организационния комитет на Солт Лейк за Зимните олимпийски игри през 2002 г.

Снимка: БГНЕС

  • Бидзина (Борис) Иванишвили, кандидат за президент, Грузия

Иванишвили започва да изгражда империята си през 80-те години на миналия век, като продава компютри, преди да премине към вноса на това, което по онова време е иновация  в Русия - телефони с бутони. През 1990 г. Иванишвили основава Rossiysky Kredit Bank с партньор Виталий Малкин и сега притежава верига от руски аптеки и дялове в недвижими имоти в Москва. През март 2011 г. Forbes изчисли, че Иванишвили притежава 5,5 милиарда долара.

Той основа и ръководи коалицията „Грузинска мечта“, която спечели парламентарните избори в страната през 2012 г. Но след президентските избори през 2013 г. той доброволно подаде оставка както в правителството, така и в партията.

Снимка: БГНЕС

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии