1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Това са най-скъпите храни в света

Топ 5

Бихте ли пробвали нещо, което струва 34 хиляди долара?

Хората сега харчат повече пари за храна, отколкото преди 10 години заради инфлацията. Цените на храните влияят по различен начин на различните домакинства: някои хора се чувстват потиснати, а други остават незасегнати поради богатството си.

Коя е най-скъпата храна в света?

Хайверът Almas може би е най-скъпата храна в света, достигайки 34 500 долара за килограм. Това е наистина скъпа храна, която се добива изключително от иранската есетра Beluga (наричана още Huso Huso).

Иранската белуга създава две форми на хайвер: белуга и алмас. Хайверът от белуга се предлага на цена от 24 000 долара за килограм, според Marky’s. 

Хайверът Almas идва само от есетра албинос белуга, която е на възраст над 100 години, тъй като по-старите есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, според EHL Insights.

Шафран

Шафранът е подправка, направена от изсушено близалце (женския орган) на цветето на шафрановия минзухар, с уникален вкус и мирис, описан като флорален, подобен на мед и леко горчив.

Шафранът се продава между 10 и 20 долара за грам. Шафранът обикновено се отглежда в Иран и е често срещана съставка в испански, ирански, марокански и индийски ястия.

Говеждо Кобе

Кобе е вид говеждо месо, което идва специално от говеда Wagyu. За да се счита за Кобе, добитъкът трябва да бъде роден, отгледан и обработен в японската префектура Хиого в Западна Япония.

В Съединените щати говеждото Кобе може да струва 25 до 50 долара за унция и повече в ресторантите, пише usatoday.com. Говеждото Кобе е уникално и отличително с белите вени мазнина, които преминават през месото, подготвено чрез богатата му зърнена диета.

Червен тон

Червеният тон е основна храна за суши и сашими в Япония, има маслен, богат вкус и нежна текстура. Поради популярността му в световен мащаб прекомерният улов в Атлантическия, Тихия и Индийския океан превърна червения тон в застрашен вид.

В Токио през януари 2023 г. червен тон от 212 кг беше продаден на търг за 273 000 долара, което се равняваше на 1287 долара за килограм. Единично парче червен тон може да струва между 10 и 80 долара в суши ресторант.

Бели трюфели

Белите трюфели или трюфелите Алба са най-скъпите трюфели в света, намиращи се предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в части от Хърватия и Словения. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара.

Трюфелите са ядливи спори на вид подземна гъба и имат землист вкус с нотки на дъб и чесън. Белите трюфели изискват специална връзка с корените на дърветата, за да растат и да разчитат на горските животни да ядат и разпространяват спорите им.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии