1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

10-те най-скъпи картини в света

Топ 5

Някои от тях се съхраняват в музеи, а други са в частни колекции

Картините са произведения на изкуството, които изобразяват предмет, човек и пейзаж, показани през погледа на твореца. Много от тях са част от световното наследство. Някои се съхраняват в музеи, където хората могат да им се възхищават. Други пък са част от частни колекции. Ето кои са 10-те най-скъпи картини в света и тяхната приблизителна стойност: 

Мона Лиза - Леонардо да Винчи

Когато става въпрос за шедьоври, няма как да не започнем с Мона Лиза. Създадена е в периода на италианския Ренесанс през 16-ти век. Според историци, картината е започната през 1503 г. и е усъвършенствана непрекъснато в продължение на 14 години. Тя привлича десетки хиляди души всеки ден, дори векове след като е завършена от Леонардо да Винчи. Картината се пази зад бронирано стъкло в музея “Лувъра”, във Франция под много строги мерки за сигурност. Въпреки че Мона Лиза е официална френска собственост, която не може да се купува или продава, все още има начин да се направи нейна оценка. През 2023 г. картината държи световния рекорд на Гинес за най-високата застрахователна стойност - $952 млн.

Салвадор Мунди - Леонардо да Винчи

Представлява образ на младия Исус Христос с дълга кафява коса и сини дрехи, който държи с дясната си ръка стъклено кълбо, докато с лявата прави знака за кръст. Само преди 6 години „Салвадор Мунди“ е представен на търг по време на събитие за съвременно изкуство в “Christie's”, в Ню Йорк през 2016 г., където принц от Саудитска Арабия го печели след интензивно 20-минутно наддаване. Към момента тя не може да се види от обикновените хора, но специалисти я оценяват на $539 млн. 

Размяната - Вилем де Кунинг

“Размяната” е нарисувана през 1955 г. от нидерландския художник Вилем де Кунинг, който е смятан за един от най-изявените представители на абстрактния експресионизъм. Тази маслена картина има различни елементи от живота и работата на самия творец. Пастелно розовата маса в центъра й представлява жена, седнала на стол. Картината показва няколко промени в стила на Кунинг от импресионизъм към по-абстрактен подход. Към днешна дата тя се нарежда в Топ 3 на най-скъпите картини света - $342 млн.  

Играчите на карти - Пол Сезан

“Картоиграчите” е поредица от пет картини, които са дело на Пол Сезан. Те са създадени през 1890 г. Всяка от картините е известна със същото име като цялата серия. Единственият начин, по който можем да групираме картините, е по броя на играчите. В първите две има по четирима души, които играят карти. В последните три картини могат да се видят само по двама, всеки на все по-тъмен фон. Изглежда, сякаш Сезан се опитва да покаже промените в светлината, според различните часове на деня с всяка следваща картина. Четири от 5-те произведения са в различни музеи и художествени галерии по света, а една от тях е част от частна колекция. Петата е закупена от катарското кралско семейство през 2011. Към днешна дата тя струва $310 млн.  

Nafea Faa Ipoipo - Пол Гоген 

Пол Гоген, който е френски постимпресионист, се отдава на тази картина през 1892 г., когато е на посещение в Таити. Заглавието й се превежда “Кога ще се ожениш” и включва два местни жени. Съхранява се в Музея на изкуството в Базел (Швейцария), в продължение на 50 години. След това е продадена на шейх Ал-Маяса бинт Хамад Ал-Тани. Смята се, че сегашната й цена е $254 млн. 

№17А  - Джаксън Полък 

“№17A” от Джаксън Полък е пример за спонтанен и подсъзнателен абстрактен експресионизъм. Формите и линиите на произведението не могат да бъдат дефинирани и са двусмислени. Това е абстрактно изкуство, тъй като не представя или имитира видимата реалност. Понастоящем е част от частна колекция, която не е достъпна за обществено разглеждане. Запознати смятат, че достига $228 млн. 

“Жени от Алжир”

През 1954 и 1955 г. Пабло Пикасо рисува поредица, наречена “Les Femmes d'Alger” (б.а. - в превод “Жени от Алжир”). От тази поредица “Version O” се превръща в една от най-скъпите картини в света. Серията се състои от 15 картини, като Версия О е последната. На този етап тя е част от колекцията на бившия премиер на Катар - Абдула бин Халифа ал-Тани. Ако някой иска да й се наслаждава лично, ще трябва да даде $225 млн. 

№6 - виолетово, зелено и червено - Марк Ротко

През 1951 г. Марк Ротко, който е част от движението на абстрактните импресионисти, създава "№6 - виолетово, зелено и червено". В работата си той изпробва редица абстрактни стилове. Неговата цел е да потопи наблюдателя в своята палитра, като направи платната си толкова големи, високи и широки, че границите на произведението напълно да го завладеят. "№6" е част от частна колекция и не може да се види лично, като стойността й в наши дни е $216 млн.

Висящите портрети - Рембранд

Художникът Рембранд получава поръчка да нарисува две произведения за сватбата на Мартен Солманс и Оопен Копит в началото на 17-ти век. Познати от 1634 г., тези картини са портрети на младоженците, които са поръчали картините. Изкуствоведите са на мнение, че те винаги трябва да се излагат заедно. През 2015 г. са закупени от “Лувъра” и Държавния музей в Амстердам. През 2023 г. стойността им е $206 млн. 

Nu couché - Амедео Модиляни

Част от серия голи актове и пионерски пример за модернистично изкуство. Картината "Nu couché" изобразява детайлни контури на жена, която е легнала гола на червен диван. През 2015 г. китайският милиардер Лиу Ицян я придобива чрез търг в “Christie's, в Ню Йорк срещу $195 млн. Понастоящем цената й си остава същата, според запознати.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии