В кои европейски държави се яде най-здравословна храна?

Тези диети са давани за пример

 

Всички знаем какво означава здравословното хранене. Пресните плодове и зеленчуци ни дават витамините и минералите, от които се нуждаем, за да подсилим имунната си система срещу болести. Месото и рибата са с високо съдържание на протеини, което помага за растежа на мускулите и може да засили метаболизма. Пълнозърнестите храни са пълни с фибри, заедно с боба и варивата.

И не е тайна, че някои страни през вековете са усъвършенствали баланса повече от други. Разбира се, простата наука за това е, че нашите предци са оцелели от храната, която естествено расте там, където са живели.

Оризът например е открит за първи път в Азия и Африка, където растат местни видове. Диетите на крайбрежните жители са базирани на морски дарове, с високо съдържание на желязо и калий, съобщава Еuronews. Плодове като манго и ананаси – пълни с витамин С и антиоксиданти – растат и се ползват в региони на света с горещ климат.

Едно проучване, плод на Ансел Кийс, базиран в Минесота физиолог, беше първото, което се потопи в дълбочина как мястото, където живеем, може да повлияе на нашето здраве, особено що се отнася до диетата.

Той разгледа диетите на хиляди хора в Европа, САЩ и Япония, за да определи как това, което ядат, се отразява на здравето им.

Наред с констатацията, че „серумният холестерол, кръвното налягане, диабетът и тютюнопушенето са универсални рискови фактори за коронарна болест на сърцето“, той извади и един ключов резултат, който оттогава се превърна в нещо като крайъгълен камък в диетичната култура: средиземноморската диета надделява над всички останали, когато става въпрос за здравословно хранене.

Средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня оглавява списъци като този от много години. Вкоренени в зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и млечни продукти, високопитателните, нискокалорични основни продукти на средиземноморската диета все още се смятат за борба със затлъстяването, както и със заболявания като диабет и сърдечни заболявания.

Снимка: istockphoto.com

Изследванията на Харвардския университет разширяват това, като очертават, „тези, които са следвали този тип диета, са имали 25% по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в продължение на 12 години“.

Освен това, „тези, които са имали най-голямо придържане към средиземноморска диета, са показали 24 процента по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и 23% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които са имали най-слабо придържане“, добавя той.

Страните, които се възползват от средиземноморската кухня са пред Средиземно море, включително Гърция, Испания и Италия.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст