1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Има ли медът срок на годност?

Има ли медът срок на годност?

Ето какво трябва да знаете, ако обичате да ядете от полезната храна

Може би сте намерили буркан с мед отдавна изоставен в килера ви, веднага изниква въпросът- годен ли е за консумация той?

Имаме добра новина за вас. Медът може би е единствената храна, която наистина трае вечно, благодарение на вълшебния си химичен състав и работата на пчелите. Нектарът от цветята се смесва с ензими в пчелите, които го извличат, а това променя състава на нектара и го разгражда на прости захари, които се отлагат в пчелните пити. Преработката и запечатването на меда също допринасят за неговата безкрайна трайност.

Натуралният, правилно съхраняван мед няма да се развали. Всъщност археолозите открили мед на хиляди години в древни египетски гробници и той все още е бил годен за консумация. „Медът, съхраняван в запечатани контейнери, може да остане стабилен в продължение на десетилетия и дори векове!“

Причината за вълшебното дълголетие на меда се крие в неговия биологичен състав. Поради съдържанието на захар и ниското рН на меда, както и процеса на производство на пчелен мед, организмите, които могат да развалят храната, няма да оцелеят в нея. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии