Кардиолог назова най-вредната сред вредните храни

Има полезни варианти, с които да заместим джънк фууда, казва д-р Клодас

"Колкото и изкусителна да е, нездравословната храна е един от най-големите врагове на здравето на сърцето. И като кардиолог, има един вид нездравословна храна, която никога няма да ме видите да ям: чипс", казва кардиологът д-р Елизабет Клодас.

От тортила чипс с вкус на сирене начо до хрупкави царевични бутер неща, това са едни от най-популярните закуски в САЩ, но те са с високо съдържание на добавки и ниско съдържание на фибри и други полезни хранителни вещества.

В течение на една година, изяждането само на една опаковка чипс всеки ден може да излее около 3/4 чаша сол в тялото ви, като същевременно добавите излишни килограми. Твърде много натрий може да повиши кръвното ви налягане, а значителното наддаване на тегло може да повлияе неблагоприятно на холестерола и кръвната захар.

Но не е нужно да чакате една година, за да видите ефекта. Проучванията показват, че консумацията на храни с лошо качество се отразява негативно на функцията на кръвоносните съдове в рамките на часове след консумацията, добавя Колдас, цитирана от CNBC.

За щастие има страхотни алтернативи. Когато искам да избягвам нездравословна храна, ето какво ям за здраво сърце:

1. Хумус със зеленчуци

Около половин чаша хумус е калориен еквивалент на малка торбичка Cheetos или Doritos.

Добавете малко зеленчуци (по същество нулеви калории) и ще имате лека закуска с високо съдържание на фибри, здравословни мазнини и протеини.

2. Сурови ядки

Една унция от почти всеки сорт ядки има около 165 калории. Избягвайте солените аромати и ще получите всички хранителни ползи без натоварването с натрий.

Ако не сте свикнали да ядете сурови ядки, опитайте да смесите равни части сурови и равни части осолени. Малко вероятно е да забележите голяма разлика във вкуса, но ще сте намалили наполовина приема на натрий.

3. Плодове

Два малки банана или три портокала е калориен еквивалент на малко пакетче чипс. Ще получите и много витамини, антиоксиданти и фибри.

Често посягаме към чипс не защото сме гладни, а защото ни е скучно, имаме нужда от храна или просто го жадуваме. Вместо това потърсете опции, които съдържат хранителни фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и растителни стероли, които помагат за понижаване на холестерола.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст