1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Може ли изкуственият интелект да носи отговорност, ако нанесе щети? (ВИДЕО)

Правото се задъхва в опита си да регулира технологиите, казва в Бизнес Видео Подкаст доц. Мартин Захариев

 

Не е трудно да си представим ситуация, при която сме потърпевши от нарастващата роля на технологиите в живота ни. Как да реагираме, ако претърпим щети от изкуствения интелект? 

Снимка: iStock

За целта се нуждаем и от специалисти в областта на правото на технологиите, които да са запознати с рисковете, но и с начините, по които можем да действаме.

Експерт в тази сфера е доц. Мартин Захариев, старши правен експерт към фондация „Право и интернет“. Адвокатът е специален гост в Бизнес Видео Подкаст по темата за изкуствения интелект, която е естествено продължение на професионалния му опит, но и интереси.

„Правото се задъхва в опита си да регулира технологиите, затова и те ще го изпреварват винаги“, смята юристът.

Изкуствен интелект и отговорности

AI не функционира като традиционна вещ. При него се наблюдава проблем - ние знаем какво влиза в технологията и знаем крайния резултат, но не знаем по какъв начин тя е достигнала до едно или друго решение, обяснява експертът.

Ако хората претърпят вреди в резултат на действие от AI по нашето законодателство, а и по повечето европейски, трябва да се докаже, че тези вреди са в пряка причинна връзка със съответното поведение на изкуствения интелект. А тя се доказва трудно.

Не случайно има и опити на ниво Европейски съюз за създаването на правна рамка чрез директива, която да гарантира по някакъв начин защита на потребителите от технологиите.

„Струва ми се нереалистично към момента AI да носи отговорност“, казва доц. Захариев, което не значи, че ще бъдем оставени без защита, ако претърпим вреди.

Авторски права и изкуствен интелект

AI не може да носи отговорност, съответно няма права, не може да бъде и автор на произведения от гледна точка на авторството и защита на интелектуална собственост.

„Силна е ролята на автора и поради това не виждам как AI може да се признае за творец и да му се признаят авторски права“, пояснява юристът.

Не бива да забравяме, че изкуственият интелект използва конкретна информация, за да създава такава и е напълно възможно да използва защитено съдържание. Което значи да не се предоверяваме на технологиите.

Как да се подготвим за изкуствения интелект?

Въпросът е как ще се адаптираме към промените, които предстоят.  

„Правата и свободите на човека трябва да бъдат в центъра, за да ги защитим“, категоричен е експертът.

Времето и обществото, в което живеем, предполага да учим постоянно. Динамиката между отношенията е по-голяма, трябва да придобиваме нови умения и квалификации непрекъснато, за да отговаряме на нуждите на обществото.

Ако това е резултат от навлизането на AI, то това е нещо позитивно. Стремежът към постоянно усъвършенстване трябва да ни е присъщо качество.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии