1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Защо 75-годишен самотен мъж поиска от племенника си да му инсталира ChatGPT? (ВИДЕО)

Защо 75-годишен самотен мъж поиска от племенника си да му инсталира ChatGPT? (ВИДЕО)

Ще дойде ден, в който изкуственият интелект ще си комуникира с хората през емоции, казва Никола Караманов

2023 г. 23 години от началото на новото хилядолетие. Време на обезценяване на човешките взаимоотношения. Машините ни доминират, а хората все по-трудно се откриват.

Самотата лека полека ни побеждава.

Ето ви история от реалността. Българската реалност! 75-годишен самотен мъж поиска от племенника си да му инсталира ChatGPT. Защо ли? Защото търси общуване с някого. И смята, че може да го получи чрез технологиите.

Ще дойде ли ден, в който машините ще разбират и емоциите ни?

Снимка: bTV Бизнес екип

Питам Никола Караманов в Бизнес Видео Подкаст на bTV, а отговорът, който ми дава, може дори да ви изплаши:

"Напълно възможно е в един момент изкуственият интелект да си комуникира с нас през емоции и разбирания."

Но има ли изненадани, след като през 2013-та режисьорът Спайк Джоунз ни пренесе в близкото бъдеще с филма „Тя“ (Her), който пресъздаде темата за общуването между хората и изграждането на взаимоотношения?!

Главната роля изигра любимият на много от нас Хоакин Финикс, който във филма пишеше писма по поръчка. В тях той изразяваше емоциите на клиентите си, но не успяваше да намери израз на собствените си чувства.

В опит да подреди парчетата на собствения си пъзел, той замени общуването на живо с разговори с…операционна система.

Изкуствения интелект (AI) е озвучен от Скарлет Йохансон, която няма да видим в нито един кадър от продукцията. Тя играе само с гласа си, в който се влюбва героят на Финикс.

Още тогава филмът, който печели престижната награда Оскар за най-добър сценарий, предизвика много въпроси за отношенията ни в бъдеще - какво би станало, ако изградим връзка, без да знаем, че срещу нас стои не човек, а машина?

В разговора за изкуствения интелект с Никола си говорихме за това, че не малко филми, създавани в миналото, всъщност са предсказвали бъдещето. Продукцията на Джоунз е пример за това, че хората най-вероятно ще търсят приятелство с машините.

Снимка: istockphoto.com

Сценарият ни се струва все по-реалистичен със създаването на ChatGPT  – платформата, която може да се окаже ключова за изкуствения интелект.

Това, което отличава ChatGPT от всички останали разработки, е че алгоритъмът може да ни отговори смислено. Всеки, който иска да си общува с робот, вече може да го прави“, казва Никола.

Досега AI можеше да чете и да пише, но не можеше да разбира съдържанието. Чатботът може да направи множество процеси по-ефективни, което пък би променило света ни, допълва той.

ChatGPT, разработен от американската фирма OpenAI и подкрепен от Microsoft, се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение. То може да е пробив, но експертите са категорични, че тепърва трябва да наблюдаваме и оценяваме системата.

Снимка: istockphoto.com

ChatGPT ще започне да греши във времето – неизбежно е“, казва Никола. Той е категоричен, че не бива да приемаме чатбота като заплаха, тъй като изкуственият интелект не може да замести човека.

Когато излязоха компютрите, имахме същия страх, но той не се сбъдна. Научихме се да работим с тях. Сега ще се случи същото“, обяснява експертът.

По думите му ChatGPT е силен в синтезирането на информация, което може да повлияе на всички, които работят с такава – това са мениджъри, лидери и като цяло хората, които основно комуникират.

Снимка: istockphoto.com

„Това не значи, че тези професии ще изчезнат. Ще има колаборация с изкуствения интелект – машините ще се грижат за рутинни задачи, което ще бъде от помощ за служителите, за да могат те да се фокусират върху същественото“, смята Никола.

Компаниите, бизнесите, сигурно и правителства ще се опитат да внедрят ChatGPT в техните процеси, защото това може да ги направи по-конкурентноспособни, допълва експертът.

„Това донякъде е и целта. Ще видим ефект върху икономиката, но пък ще наблюдаваме и трансформация, която ще се бъде от полза за много сектори“, обяснява Караманов.

Едно е ясно - изкуственият интелект ще навлиза все повече в бизнесите и ще засяга интереси. Не е изключено в един момент правителствата да решават дали и как да бъде регулиран AI. Остава обаче въпросът каква власт ще имат алгоритмите в бъдеще.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии