Как да инвестирате в AI?

Как да инвестирате в AI?

И този вид вложение има своя риск

Ако обмисляте да инвестирате в AI, първата стъпка е да направите много изследвания. Прочетете, научете за технологията и оценете рисковете, преди да закупите.

Технологичният гигант IBM определя изкуствения интелект, като използване на компютри, машини и софтуер, „за да имитират способностите на човешкия ум за решаване на проблеми и вземане на решения“. Целта на приложенията с изкуствен интелект е да решават проблеми по-бързо и да автоматизират задачи, които обикновено са били изпълнявани от хора.

Огромният интерес към AI започна през ноември 2022 г., когато OpenAI за първи път пусна ChatGPT за използване от широката аудитория. Тази услуга за чатбот използва естествен език, за да създаде човешки разговорен диалог. Потребителите задават въпроси по всякаква тема, която можете да си представите, а ChatGPT предоставя подробни отговори.

Но тази основополагаща платформа е само най-новата разработка на AI, дисциплина в компютърните науки, която расте и добива популярност от 50-те години на миналия век.

„ИИ не е нещо ново“, казва Майкъл Робинс, член на борда на частната инвестиционна компания Blythestone и на лондонския хедж фонд UEC. „Шумът около ChatGPT произтича от нарастващата осведоменост за това какво може да означава AI за икономиката.“

Самият термин „изкуствен интелект“ е въведен през 1956 г. от Джон Маккарти от MIT и Марвин Мински от университета Карнеги-Мелън. Същата година двамата академици бяха домакини на семинар, озаглавен Дартмутски летен изследователски проект за изкуствен интелект, който се опитваше да дефинира основите на ИИ.

Анализаторите от PricewaterhouseCoopers смятат, че иновациите на AI могат да повишат глобалния брутен вътрешен продукт с цели 14% до 2030 г. Този вид растеж би превърнал AI в „най-голямата търговска възможност в днешната бързо променяща се икономика“, пише PwC.

Как да инвестираме в AI

Днес има няколко различни начина за инвестиране в AI. Можете да закупите акции на публични компании, които разработват AI софтуер и произвеждат хардуера, който изпълнява AI приложения. Като алтернатива има нововъзникваща категория борсово търгувани фондове , които инвестират в компании за изкуствен интелект.
 
Инвестиране в компании

Купуването на отделни акции винаги е свързано с допълнително поемане на риск. Ако се чувствате комфортно с него и предпочитате да се възползвате от потенциално по-високата възвръщаемост, ето един поглед към три от най-добрите акции на AI , налични на пазара към момента:

• Microsoft (MSFT). Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, заяви, че неговата компания залага всичко на AI. MSFT  има партньорство с OpenAI за интегриране на ChatGPT със своята търсачка Bing. В допълнение, той интегрира AI с Microsoft 365, базираната в облак версия на своя популярен пакет от приложения за офис продуктивност. AI помага на потребителите да пишат текст в Word, да визуализират карти и диаграми в Excel и да рационализират своите електронни пощи.  Акциите на MSFT са нараснали с над 40% до момента.
• Nvidia (NVDA). Компанията процъфтява със създаването на компютърни чипове, които захранват 3D графики, копаене на криптовалута и други приложения от роботика до създаване на медицински изображения. През последните години чиповете на Nvidia се оказаха популярни за изпълнение на мощни алгоритми, които са гръбнакът на AI приложенията. Акциите на NVDA са скочили с над 200% до момента.

• C3.ai (AI). Както подсказва името й, тази компания е чиста игра с изкуствен интелект, чийто целия бизнес е внедряване на AI решения за своите клиенти. Един бърз поглед само на няколко от клиентите на C3.ai показва какъв е обхвата на потенциалното въздействие на AI върху икономиката: петролният и газов гигант Shell, минната електроцентрала Koch Minerals, доставчикът на опаковки Ball и Държавният департамент на САЩ. Те използват услугите на C3.ai за повишаване на надеждността, откриване на измами, наблюдение на компютърни мрежи, оптимизиране на захранващите мрежи и управление на потреблението на енергия.
 
Акциите на компанията скочиха рязко с над 250% до момента, въпреки че дългосрочната графика дава предупредителен сигнал, тъй като цената на акциите е със 70% под най-високата си стойност за всички времена през 2020 г.

Само защото Microsoft, Nvidia и C3.ai са големи победители тази година, не означава, че те са непременно най-добрата капиталова инвестиция за Вас в момента.

От една страна, акциите на AI са поскъпнали, което прави оценките им по-малко примамливи. Към 10-и юли кошница от акции на ИИ, създадена от JP Morgan Securities, се е повишила с 42% за годината спрямо S&P 500 – показател за целия фондов пазар. По-широкият технологичен сектор е нараснал с 25% спрямо референтния индекс . Друга причина за предпазливост е, че акциите на AI могат да спрат да растат, когато започнат да усвоят печалбите си. 

И накрая, успешните акции в AI може да не са бъдещи победители. Две от трите акции на AI, изброени по-горе, са компании с мега капитализация,  но историята показва, че по-малките, по-пъргави компании са по-склонни да се представят по-добре и да печелят от новаторски нови продукти и услуги.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст