1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Готови ли са българските фирми да използват изкуствения интелект в бизнеса си?

БГ Бизнес

Някои бизнесите казват, че не биха въвели изкуствен интелект, защото би им излязло прекалено скъпо

Малко над 26% (26,1) от анкетираните от Българската стопанска камара (БСК) фирми, които членуват в организацията, декларират, че използват изкуствен интелект (AI) в бизнес процесите си, а 27,5% планират да инвестират в AI в близките три години.

Като причина защо не биха въвели изкуствен интелект в предприятията си 18,3% от бизнесите казват, че това би им излязло прекалено скъпо. Същият по големина процент казва, че бизнесът им няма нужда от AI. Всяка десета фирма се колебае дали да инвестира в AI решения.

В сектора на биохраните всяка пета (20%) от тях използва AI, а други 20% планират да инвестират в технологията в следващите три години. 40 на сто от представителите на сектор "Биохрани" смятат, че бизнесът им няма нужда от AI, за 10 на сто е прекалено скъпо, а други 10 на сто все още се колебаят дали да инвестират.

Проучването е проведено в периода 1-30 юни 2023 г. В него се включват над 150 експортно-ориентирани малки и средни предприятия от различни сектори на икономиката, вкл. храни, електроника, информационни технологии, търговия и услуги.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии