1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Дарин Маджаров от Уча.се: Човек трябва да гледа назад, за да знае какво е постигнал (ВИДЕО)

Младият предприемач споделя, че най-правилното решение за него е било да се върне в България (ЧАСТ 2)

 

“Ти си идиот, как може да не разбираш нищо по математика?” 

Наскоро чух съседката да крещи на детето си и да му говори по този начин. Това ме върна към ученическите ми години, когато вкъщи не липсваха скандали защо не мога да решавам задачи. Тогава отговарях уверено и демонстративно, че аз няма да се занимавам с математика, както и се случи.  

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Останах обаче резервирана към предмет, който не разбирах. Дали защото не дадох шанс на алгебрата и геометрията, или защото никой не се стараеше да ги представя по интересен начин в час. Дали пък отношението ми щеше да бъде различно, ако във времето, в което съм била ученичка, имаше образователни платформи като Уча.се?  

Снимка: iStock

Някога решавахме задачи върху черната дъска със старите учебници в ръка и с усещането, че ако не можем да разберем условието по време на часа, значи имаме проблем с математиката.

Снимка: iStock

 

Повечето я приемахме за най-големия ни враг в училище, а всъщност този предмет отваря врати в живота. Осъзнавам го и се надявам, че поне днешните деца гледат по друг начин на степените, неизвестните, формулите и изчисленията.  

Дарин е бил ученик също в годините на тебешира и мократа гъба за дъска, но пък е обичал най-много математиката в училище. Освен, че му се е отдавала, той е разбирал, че предметът е ключ към успехите, тъй като развива логиката и ни помага да се справяме с по-сериозни проблеми в живота, като намираме най-верния път към решението на житейските задачи.  

Снимка: Евгений Милов

Може би Математиката му помага да създаде платформата за онлайн уроци Уча.се, макар че историята започва със сестра му. За нея ви разказахме в първата част на рубриката ни “Корпоративни истории”, в която тази седмица наш специален гост е младият предприемач.  

Дарин Маджаров е от семейство на учители, което съвсем естествено е формирало отношение и ценности към образованието у него. Баба му е била преподавател по Химия и е държала изключително много той да бъде винаги подготвен и изряден за часовете.  

“Баща ми е професор в университет, майка ми също е учител. Леля ми - и тя”, смее се той, докато ни разказа историята си.  

Снимка: Евгений Милов

Самият той тръгва по техните стъпки, но за кратко. Записва докторантура в Белгия преди повече от десет години, когато взима решението да остави всичко, да се прибере и да развива идеята за Уча.се.  

“Като докторант в университета получавах над 2000 евро на месец - дори не можех да си похарча парите. И изведнъж зарязвам потенциала за добро бъдеще и се връщам в България, за да правя видеа”, разказва Дарин.  

Родителите му го подкрепят, макар и да е било трудно за тях.  

Снимка: Евгений Милов

“Те са били винаги принципни и не си обясняваха риска, който поемам. Притесняваха се, че мога да се прострелям в крака”, допълва предприемачът.  

Дарин споделя, че не съжалява сега, но пък е щял да съжалява винаги, че не е опитал. Основаването на Уча.се го променя и развива във времето като човек. Той е удовлетворен от работата си, която прави децата по-уверени и сигурни в уменията им.  

“Методите на преподаване днес са различни. Технологиите помагат и въпреки това - образованието трябва да бъде приоритет в семейството, за да гледа и детето сериозно на него. Когато липсва отношение към ученето вкъщи, децата бедстват”, категоричен е Дарин.  

Снимка: Евгений Милов

Колкото до него - той се чувства като вечният ученик. Казва, че търси знания във всички предизвикателства и че му е важно да се развива постоянно - винаги е на стартовата линия, готов за нови постижения.  

“Това е като маратон обаче, не е спринт. Приемам го като начин на живот”, споделя той.  

Често си пуска от първите видеа, които е записвал и се срамува от това, че са били аматьорски, но пък си казва, че няма нищо по-добро от това да погледнеш назад, да видиш какво си правил и да разбереш колко всъщност си се изградил в годините след това.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5