1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

"Брато, прави още видеа. Изкарах шестица за първи път" (ВИДЕО)

"Брато, прави още видеа. Изкарах шестица за първи път" (ВИДЕО)

Дарин Маджаров стартира образователната онлайн платформа Уча.се като хоби (ЧАСТ 1)

 

Преди десет години идеята за видео уроци изглежда странна и дори налудничава. Едва ли сме си представяли, че можем да учим по Химия или Физика през платформи в интернет.

Днес обаче уроците могат да се поднасят на разбираем и лесен език във виртуална среда и да бъдат от помощ не само за децата, но и за техните учители и родители.  

Снимка: Евгений Милов

В рубриката ни „Корпоративни истории“ ви разказваме за пътя, по който тръгва Дарин Маджаров, за да създаде онлайн платформата за уроци на разбираем, но и забавен език Уча.се 

Някога Дарин учи инженерни науки в Белгия. Преди това е тренирал активно футбол, но оставя всичко зад гърба си – както потенциала за спортна кариера, така и за развитие в научните среди и се прибира в България, за да прави видео уроци. Докато следва докторантура в чужбина, сестра му все още е била ученичка в гимназията.  

„Беше пълна отличничка, но понякога се обаждаше и ме молеше да й обясня задача по химия, например. Аз го правех основно по Skype и забелязах, че седмица по-късно ме пита същото“, разказва той.  

Тогава решава да записва разговорите с нея, за да може тя да преглежда видеата, когато има нужда. Постепенно сестра му спира да го търси, но пък събужда предприемаческата мисъл у Дарин. Той я моли да покаже видеата на съучениците си, а и на преподаватели, които също започват да го търсят във Фейсбук. 

Снимка: Евгений Милов

„Брато, прави още видеа. Изкарах шестица за първи път. Записвай по биология, химия и история, по всички предмети“, спомня си Дарин реакциите от страна на гимназистите.  

Тогава прави сайт, в който започва да качва онлайн уроците. Основното му притеснение, когато стартира идеята, е да не подведе някой ученик. 

Снимка: Евгений Милов

„Веднъж получих имейл, в който едно момиче пишеше, че е получило двойка“, спомня си той ситуацията. Оказва се, че пропуска да сподели видео в интернет и ученикът не е могъл да се подготви.  

Това не е единственият сигнал от страна на децата, които му изпращат писма, че не могат без онлайн уроците. 

„Така взех решение да прекъсна следването си навън и да се прибера в България, за да реализирам идеята професионално“, казва Дарин.  

Осъзнава, че е поел риск, защото шансът платформата да не се получи е бил по-голям, пък и не е било лесно да обясни на хората около себе си, че се отказва от възможности за развитие в Белгия.  

Снимка: Евгений Милов

„Родителите ми бяха дали десетки хиляди евро за образование в чужбина и си представете как казвам, че оставям всичко и се връщам у нас, за да правя видеа  на Paint”, споделя предприемачът. Идеята го завихря толкова силно, че този личен избор е бил неизбежен. 

„Когато намериш нещо, което те пали, то не ти дава сън дори“, разказва Дарин и си спомня, че в началото е спал по 4-5 часа и не е имал търпение за поредното видео. 

Историите бяха толкова завихрящи, че нямах друг избор. Така се чувствах. Когато знаеш, че си помогнал на някого да бъде по-уверен в себе си, защото може да бъде отличник, това е ми е достатъчно“, споделя основателят на Уча.се. 

Платформата се развива сравнително бързо. Зад проекта застават десет души в началото, а днес екипът е приблизително 300 души, като има хора от Испания, Италия и Румъния.

Междувременно са изгледани над 110 млн. видео урока в сайта, което обнадеждава Дарин, че учениците не са настроени негативно към ученето и търсят знания.  

„Изборът е кого да чуеш – хората, които са скептични и вечно казват, че нещо не може да се случи или да се вслушаш в онези, за които си разработил проекта си“, казва той. 

Освен, че е спечелил учениците, той е успял да привлече и преподавателите на своя страна. Не на последно място е получил доверието и на родителите. 

„Стараем се да обясняваме материята и през примери от живота. Освен това разказваме уроците с ентусиазъм“, споделя Дарин, който разкрива, че за тази цел са го вдъхновявали спортните коментатори с начина, по който поддържат емоцията по време на цялата игра.  

Снимка: Евгений Милов

Ентусиазмът е водещ във всичко, което той прави. Казва, че намира начини да се развива от дете. Като ученик, например, е бил пълен отличник, но не защото е залягал много над учебниците, а защото е бил организиран.

Приоритет и до днес му остава спортът. Причините са много, но основата е, че движението му дава онова, което го поддържа здрав, енергичен и във форма за всички предизвикателства.  

Очаквайте и втората част от разговора с Дарин Маджаров, основател на Уча.се! 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии