1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

"Брато, прави още видеа. Изкарах шестица за първи път" (ВИДЕО)

Дарин Маджаров стартира образователната онлайн платформа Уча.се като хоби (ЧАСТ 1)

 

Преди десет години идеята за видео уроци изглежда странна и дори налудничава. Едва ли сме си представяли, че можем да учим по Химия или Физика през платформи в интернет.

Днес обаче уроците могат да се поднасят на разбираем и лесен език във виртуална среда и да бъдат от помощ не само за децата, но и за техните учители и родители.  

Снимка: Евгений Милов

В рубриката ни „Корпоративни истории“ ви разказваме за пътя, по който тръгва Дарин Маджаров, за да създаде онлайн платформата за уроци на разбираем, но и забавен език Уча.се 

Някога Дарин учи инженерни науки в Белгия. Преди това е тренирал активно футбол, но оставя всичко зад гърба си – както потенциала за спортна кариера, така и за развитие в научните среди и се прибира в България, за да прави видео уроци. Докато следва докторантура в чужбина, сестра му все още е била ученичка в гимназията.  

„Беше пълна отличничка, но понякога се обаждаше и ме молеше да й обясня задача по химия, например. Аз го правех основно по Skype и забелязах, че седмица по-късно ме пита същото“, разказва той.  

Тогава решава да записва разговорите с нея, за да може тя да преглежда видеата, когато има нужда. Постепенно сестра му спира да го търси, но пък събужда предприемаческата мисъл у Дарин. Той я моли да покаже видеата на съучениците си, а и на преподаватели, които също започват да го търсят във Фейсбук. 

Снимка: Евгений Милов

„Брато, прави още видеа. Изкарах шестица за първи път. Записвай по биология, химия и история, по всички предмети“, спомня си Дарин реакциите от страна на гимназистите.  

Тогава прави сайт, в който започва да качва онлайн уроците. Основното му притеснение, когато стартира идеята, е да не подведе някой ученик. 

Снимка: Евгений Милов

„Веднъж получих имейл, в който едно момиче пишеше, че е получило двойка“, спомня си той ситуацията. Оказва се, че пропуска да сподели видео в интернет и ученикът не е могъл да се подготви.  

Това не е единственият сигнал от страна на децата, които му изпращат писма, че не могат без онлайн уроците. 

„Така взех решение да прекъсна следването си навън и да се прибера в България, за да реализирам идеята професионално“, казва Дарин.  

Осъзнава, че е поел риск, защото шансът платформата да не се получи е бил по-голям, пък и не е било лесно да обясни на хората около себе си, че се отказва от възможности за развитие в Белгия.  

Снимка: Евгений Милов

„Родителите ми бяха дали десетки хиляди евро за образование в чужбина и си представете как казвам, че оставям всичко и се връщам у нас, за да правя видеа  на Paint”, споделя предприемачът. Идеята го завихря толкова силно, че този личен избор е бил неизбежен. 

„Когато намериш нещо, което те пали, то не ти дава сън дори“, разказва Дарин и си спомня, че в началото е спал по 4-5 часа и не е имал търпение за поредното видео. 

Историите бяха толкова завихрящи, че нямах друг избор. Така се чувствах. Когато знаеш, че си помогнал на някого да бъде по-уверен в себе си, защото може да бъде отличник, това е ми е достатъчно“, споделя основателят на Уча.се. 

Платформата се развива сравнително бързо. Зад проекта застават десет души в началото, а днес екипът е приблизително 300 души, като има хора от Испания, Италия и Румъния.

Междувременно са изгледани над 110 млн. видео урока в сайта, което обнадеждава Дарин, че учениците не са настроени негативно към ученето и търсят знания.  

„Изборът е кого да чуеш – хората, които са скептични и вечно казват, че нещо не може да се случи или да се вслушаш в онези, за които си разработил проекта си“, казва той. 

Освен, че е спечелил учениците, той е успял да привлече и преподавателите на своя страна. Не на последно място е получил доверието и на родителите. 

„Стараем се да обясняваме материята и през примери от живота. Освен това разказваме уроците с ентусиазъм“, споделя Дарин, който разкрива, че за тази цел са го вдъхновявали спортните коментатори с начина, по който поддържат емоцията по време на цялата игра.  

Снимка: Евгений Милов

Ентусиазмът е водещ във всичко, което той прави. Казва, че намира начини да се развива от дете. Като ученик, например, е бил пълен отличник, но не защото е залягал много над учебниците, а защото е бил организиран.

Приоритет и до днес му остава спортът. Причините са много, но основата е, че движението му дава онова, което го поддържа здрав, енергичен и във форма за всички предизвикателства.  

Очаквайте и втората част от разговора с Дарин Маджаров, основател на Уча.се! 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5