1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо парите не са "коренът на всяко зло?" (ВИДЕО)

Защо парите не са "коренът на всяко зло?" (ВИДЕО)

Темата за парите не бива да е табу, казва Наталия Тодорова в Бизнес Подкаст

 

Наталия Тодорова е във финансовия свят повече от 13 години, но преди две години насочва усилията си в посока финансовата грамотност да бъде представена разбираемо, интересно и дори забавно сред най-малките.  

Така се ражда образователният проект "Финансова грамотност за деца", който разработва съвместно с издателство Carrot. Наталия води също лекции и обучения за родители за това колко важна е тяхната роля в предаването на финансовите знания вкъщи.

Споделя и мисли в личния си блог The Little Chief, сподели ги и с нас в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.  

“Има разбиране у поколенията, че темата за парите е нещо лошо. Иска ми се да избягаме от тези предразсъдъци, защото задаваме злодейски качества на парите, които те не притежават", смята на Наталия.  

Важното умение, което би ни позволило да не мислим за пари, е да сме по-образовани по темата, казва тя и ни цитира проучване на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) за финансовото образование, проведено преди години сред ученици на 15-годишна възраст.

Според изследването децата в България са на 16-то място от общо 22 страни, като близо 40 на сто от тях не се справят с елементарни финансови казуси и задачи.  

 

“Това са децата, които ще формират следващото икономическо поколение на България", подчертава Наталия. 

Затова я питаме трябва ли темата за финансовата грамотност да бъде представена като предмет в училище. А отговорът, който ни дава, е категоричен.  

 

"Има остра нужда тази тема да бъде поставена като приоритет. Образователната система има приобщаваща фунцкия, въпреки че семейството е основен източник на информация. Задачата ни е, когато вкъщи не се справяме, училището да помогне", обяснява повече експертът по финансова грамотност. 

Нейните наблюдения са, че сред учителите същестува притеснение. Има страхове също у родителите, че могат да предадат неправилно знанието за парите.   

Важно е как поднасяме темата за парите. Децата са любопитни и задават най-различни въпроси - такива, които чуват в новините или вкъщи, но не винаги получават отговори. Това обаче не е тема табу.

 

Затова и Наталия, която е майка на две малки деца, решава да се впусне смело в едно лично предизвикателство и да създаден националния конкурс за детска рисунка "Моята паричка".  

 

Той е първият подобен у нас. В изданието, което ще продължи до 30 април, могат да участват деца до 12-годишна възраст. Задачата им е да нарисуват дизайн на собствена банкнота.  

"Този конкурс далеч не е за рисунка. Това беше провокация по темата за парите. Искам да премахнем бариерата, която съществува между възрастните и децата по темата за парите", споделя Наталия. 

Тя знае, че това може да се случи през историята, както и през любимите занимания на малките, сред които е рисуването. Процесът е творчески, но обхваща цялото семейство. Наталия споделя, че вече е получила над 230 проекта. 

Снимка: iStock

"За мен това значи, че инициативата ни е достигнала до 230 семейства в България", казва тя развълнувано и не крие, че се надява да получи още от творчеството на децата до крайния срок.  

В онлайн платформата на конкурса има и отделно пространство за образователно съдържание, насочено към родителите. Целта е те да имат допълнителен източник на идеи, затова е включено разнообразие от материали.  

Снимка: iStock

"Това издание предизвиква въображението на децата и любопитството им по отношение на личните финанси и парите", откровена е Наталия.  

От 1 до 30 май през сайта на конкурса всеки ще може да гласува за своя фаворит, а победителите ще бъдат наградени на специално събитие на 3 юни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии