1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Основни неща, които трябва да знаете за инвестирането в крипто

 

Въпреки че всеки втори говори за крипто, може да има значителни пропуски

Въпреки че съществува от около 13 години, крипто все още се носи между  пазарен срив и фазата на златната треска.

Докато обнадеждените инвеститори мечтаят да направят големи пари, на мнозина все още им липсва реално знание за това, с което се захващат. Проучване на софтуерния разработчик Oxford Risk установи, че повече от една трета от инвеститорите са имали малко или никакво познание относно сектора, когато са вложили пари за първи път.

Въпреки че всеки втори говори за крипто, може да има значителни пропуски в колективните знания за същността му.

За тази цел (и ако приемем, че разбирате какво е криптовалута) сме събрали някои основни неща, които трябва да знаете за инвестирането в криптовалута, ако сте нов или мислите да се включите.

1. Можете да загубите всичко за един ден

Ако се опитвате да спекулирате, най-вероятно няма да успеете да видите как инвестицията ви расте рязко.

Само биткойн (BTC) е претърпял поне осем значителни срива, или пазарни корекции, през последното десетилетие.

През юни 2011 г., след скока на стойността си от 2 долара до повече от 32 долара, биткойн загуби 99% от стойността си за един ден. Ако средният имот загуби толкова стойност, си представете, че от 286 хил. долара, домът ви стигне стойност от 2860 долара.

Биткойнът се срина отново през август следващата година (спад от 56%), след това през следващия април (спад от 83%), последван от декември същата година (спад от 50%).

Пет години по-късно, между 2017 и 2018 г., стойността на биткойн спадна с повече от 80%. Тъй като пандемията започна през март 2020 г., биткойн падна с 50%, последван от още 53% през май 2021 г. и накрая активът загуби около още 50% от стойността си между ноември 2021 г. и май 2022 г.

Имаше, разбира се, повишения на стойността между тези падания, но е ясно, че най-стабилната валута в крипто света е видял много драматични колебания в течение на времето.

2. Вече (вероятно) е твърде късно да станете крипто копач
Майнингът е процесът, чрез който транзакциите с криптовалута се валидират и се секат нови криптоактиви (прочетете повече тук).

Имаше време, когато обикновеният човек можеше да „копае“ крипто от домашните си компютри и да има шанс да спечели безплатна криптовалута в замяна. Но тъй като мощността на компютърната обработка, необходима за валидиране на транзакции, се увеличава с течение на времето, сега това е запазена територия на професионални екипи и компании за копаене – домашният компютър просто не може да се справи със задачата.

Разходите за закупуване на хардуера, необходим за конкуриране с тези организации, вече са непосилни и вероятно няма да видите добра възвръщаемост на инвестицията.

3. Крипто не е приятел на околната среда
Копаенето на биткойни изисква много мощен компютърен хардуер и консумира огромни количества електроенергия. Изследователи от университета в Кеймбридж оценяват общото потребление на енергия от биткойн чрез индекса за потребление на електроенергия в Кеймбридж.

Към момента на писане индексът изчислява, че биткойн използва 119 тераватчаса (TWh) на година. Това е малко под количеството, използвано от цялата нация на Норвегия.

Не всички криптовалути изискват толкова огромни количества енергия. Биткойн разчита на „доказателство за работа/proof-of-work“ за валидиране на транзакции. Доказателство за работа означава да имате изчислителната мощност да познаете правилно буквено-цифров код от 64 знака, наречен хеш (от трилиони възможни комбинации) преди всеки друг.

Колкото по-мощно е вашето оборудване, толкова повече предположения можете да направите в секунда и толкова по-големи са шансовете ви за правилно предположение, което ще ви спечели някои ценни биткойни. Колкото по-мощно е вашето оборудване, толкова повече енергия ще използвате.

Тъй като миньорите се състезават да надделеят помежду си, надпреварата във въоръжаването на крипто означава, че като цяло се изразходва повече енергия.

Някои криптовалути използват различна система, която използва много по-малко енергия. Етериум използва „доказателство за залог/ proof-of-stake“ вместо доказателство за работа, като иска от миньорите да залагат свои собствени токени за шанса да валидират блок в блокчейна и да спечелят своята награда. Има санкции, наложени на всеки, който се опитва да добави невярна информация.

Колкото повече активи трябва да „заложите“, толкова по-големи са шансовете ви да станете валидатор и да спечелите наградите, което ви дава още повече активи за залагане в бъдеще. Това подрежда тестето в полза на тези с повече пари.

4.Можете да бъдете блокирани от собствената си криптовалута
Миналата година мъж от Нюпорт търсеше разрешение да претърси общинско депо за лаптоп, който e изхвърлиl преди осем години и който потенциално съдържа биткойн на стойност над 300 млн. паунда.

След като сте закупили или спечелили криптовалути, те трябва да се съхраняват в крипто портфейл. Крипто портфейлите са или „горещи“, или „студени“. Горещите портфейли са онлайн и се предоставят или от крипто борса, или от доставчик на портфейли. Студените портфейли са офлайн устройства за съхранение като твърди дискове, флаш памети и твърди дискове.

"Горещите" портфейли са чести цели за хакери. Ако хакер открадне личните ключове на портфейла ви, той може да изчисти акаунта ви, оставяйки ви без защита. 

"Студените" портфейли са по-сигурни, защото има „въздушна междина“ между вашия компютър или телефон и устройството за съхранение, в което се съхраняват вашите активи. Можете да си купите студен портфейл. от компании, които генерират съответните публични и частни ключове за него.

Идеята е да отпечатате ключовете си и да ги пазите. Ако обаче загубите ключовете си, може да откриете, че вашата криптовалута е заключена завинаги.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии