1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Съдят Илон Мъск за създаване на пирамида с криптовалутата доджкойн

Технологии
 

Съдебният иск за доджкойн на стойност 258 млрд. долара се разширява

Делото на стойност 258 млрд. долара, обвиняващо Илон Мъск в управление на пирамидална схема за поддържане на криптовалутата доджкойн, се разшири, добавяйки седем нови инвеститори сред ищците и шестима нови ответници, включително неговия бизнес за строителство Boring Co., казва Reuters.

Според жалба, подадена във федералния съд на Манхатън, Мъск, неговата компания за електрически автомобили Tesla Inc , неговата компания за космически туризъм SpaceX, Boring и други свързани компании умишлено са повишили цената на доджкойн повече от 36 000% за два години и след това са го оставили да се срине.

Правейки това, обвиняемите са „спечелили десетки милиарди долари“ за сметка на други инвеститори в доджкойн, като същевременно са знаели през цялото време, че валутата няма присъща стойност и че „зависи единствено от маркетинга“, се казва в жалбата.

Tesla, SpaceX и Boring не отговориха незабавно на искания за коментар. Tesla разпусна своя отдел за връзки с медиите през 2020 г.

Малко след това Мъск, най-богатият човек в света, написа в Twitter, че ще „продължи да подкрепя Dogecoin“ и в интервю каза, че „хората, които работят около фабриката на SpaceX или Tesla“ са го помолили за тази подкрепа, се казва в изменената жалба.

Други нови обвиняеми включват Dogecoin Foundation, която нарича себе си организация с нестопанска цел, осигуряваща управление и подкрепа за Dogecoin. Не беше открит веднага за коментар.

Обезщетенията от 258 милиарда долара са три пъти повече от очакванията, особено след спада в пазарната стойност на Dogecoin от май 2021 г.

Dogecoin се търгува на около 6 цента, което е спад от около 74 цента през май 2021 г.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии