1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Историческото сливането на Етериум приключи успешно. Какво следва?

Финанси
 

Сбъдна се очакването за намалението на енергията и въглеродния отпечатък с над 99%

След историческия успех, основните разработчици на Етириум (ETH) вече са насочили поглед към следващото надграждане на блокчейна. Какво ще включва то обаче, подлежи на обсъждане.

След години на очакване, сливането се случи. Започнал рано сутринта в четвъртък (15.09.), забележителният преход на Етириум към метода proof of stake мина безпроблемно.

С десетки милиарди долари цифрови активи на линия и нулево позволение за грешки, сливането на Етериум беше фокус и енергията на всички основни разработчици от почти половин десетилетие.

Сливането току-що прехвърли Етериум към proof-of-stake метода. От днес всички транзакции в мрежата на Етериум ще бъдат валидирани не от енергоемки „копачки“, а от лица и организации, които са депозирали или заложили значителни суми ETH. Залагането на ETH ще позволи на тези субекти да генерират и събират нови количества ETH като награда за доказване на изчислителната мощност, необходима за валидиране на транзакции и защита на мрежата.

В момента обаче ETH може да се депозира само в механизма за залагане на Етериум, но не може да бъде изтеглен. Това означава, че ETH на стойност над 21 млрд. долара, заложен в момента в мрежата, е заседнал там, докато разработчиците на блокчейна не добавят функция за теглене.

Разбираемо, възможността за теглене е в горната част на списъка с приоритети на почти всеки основен разработчик, казва Decrypt.

Много от ползите, обещани от сливането на Етериум, се сбъднаха, включително повече от 99% намаление на потреблението на енергия и въглеродния отпечатък. Но анализаторите, които вдигнаха тревога за повишената централизация преди прехода, остават загрижени, че сравнително малко субекти доминират в механизма proof-of-stake, който сега е в основата на блокчейна.

Скорошен доклад на Dune Analytics потвърди, че двамата най-големи играчи в Етериум в момента са Lido с 4,16 млн. ETH (30,1%) и Coinbase с 2 млн. ETH (14,5%). Останалите играчи, класифицирани като „други“, имат 3,65 млн. ETH (26,5%).

Какво следва за Етериум?

През следващите две до три седмици основните разработчици на Етериум няма да провеждат групови срещи и няма да вземат колективни решения за бъдещето на мрежата. Тази почивка от вземането на решения обаче ще бъде краткотрайна.

В рамките на следващия месец основните разработчици ще трябва заедно да определят кои функции планират да включат в следващото надграждане на Етериум. И отново, решението ще има последици, струващи милиарди.

Вероятно най-неотложната функция, която ще бъде включвана в надстройката в Шанхай, е възможността валидаторите на Етериум да изтеглят заложен ETH.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии