1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

10-те най-скъпи вина в света

Топ 5

Някои от тях могат да струват колкото нова кола или апартамент

Според проучвания, виното в умерени количества има благоприятно влияние върху здравето на човек. Ако сте любители на тази напитка можете да намерите своето любимо някъде в Италия, Франция, Испания, САЩ или Австралия, защото тези страни са смятани за едни от най-известните производители в света. 

Някои от вината, създавани в тези страни, могат да струват дори колкото нова кола или апартамент. Ето кои са 10-те най-скъпи:  

“Шато Лафит” - 1787 г.

Наричано е оцетът на милиардера. Твърди се, че бутилка от това вино е притежавал и американският политик Томас Джеферсън. Като посланик във Франция той прекарва голяма част от времето си в посещения на лозята в Бордо и Бургундия, купувайки вина за собствената си колекция и за приятели в родината си. Съобщава, че бутилката е продадена на търг за $156 000 през 1985 г. на издателя Малкълм Форбс.  

“Ампула на Пенфолдс”

Това е изискано вино от австралийската винарна “Пенфолдс”. Фирмата е утвърдена на пазара и прави едни от най-добрите и скъпи вина в страната. Това вино е рядко по рода си с наистина отличителен вкус. То е свидетелство за завладяващо произведение на виненото изкуство. Една бутилка 750 мл. от него е на стойност от $168 000. Цената отразява 168-те години, през които “Пенфолдс” съществува. 

”Домейн Лирой Мусиньо” - 1990 г.

Определя се като магия с наслоена минералност. Цената на това вино си заслужава всяка капка. То е една от перлите на “Домейн Лирой”, като в същността си е богата и силна напитка с аромат на черна череша. Има сравнително високо съдържание на естествен алкохол. Това е едно от най-добрите червени вина в света, като може да се намери срещу $224 000. 

”Шато Марго”

Още едно от притежанията на Томас Джеферсън. Той взема това вино от 1787 г. срещу $225 000, като го занася на вечеря в хотел “Четири сезона”. Случайно обаче сервитьор се блъска в него, като бутилката се чупи и виното се разлива. Макар че застрахователите изплащат сумата на Томас Джеферсън след това, той така и не го опитва нито веднъж. 

”Шато Лафит” - 1869 г.

“Шато Лафит” е известно винарско имение във Франция, предлагащо червени вина. На търг в Хонг Конг три бутилки от тази изба са изложени за продажба. Според очакванията, е трябвало да бъдат закупени за по около $8000 всяка. Анонимен купувач от Азия обаче изненадва всички, след като дава удивителните $230 000 за всяка от трите бутилки. 

“Хайдсик” - 1907 г.

Високата цена на “Хайдсик” от $275 000 се дължи на интересната му история. Над 2000 бутилки от него са изпратени на последния император на Русия Николай II през 1916 г. с кораб. По време на плаването му обаче той потъва, а алкохолната напитка престоява на дъното на морето повече от 80 години. През 1997 г. останките от кораба са открити, както и 1000 от бутилките, които остават годни за пиене. Една от тях достига стойност от повече от четвърт милион долара.  

”Чевал Бланк” - 1947 г.

Едно от характерните вина за Бордо. Шатото, от което произлиза то във Франция, има репутацията на един от престижните производители на тази напитка на боговете. Съчетава високо съдържание на алкохол, сладост и висока киселинност по начин, който е наслада за небцето. Оценено е подобаващо от аноним купувач, който го придобива срещу $303 375. 

“Йеровоам” от “Шато Мутон-Ротшилд”

Бордо е родното място на тази омайна течност. Това вино е приемано като едно от най-добрите, създавани в последните 100 години. 750 мл. от него получа етикет, на който пише $310 700. Една чаша от “Йеровоам” от “Шато Мутон-Ротшилд” от 1945 г. пък струва $8631. 

”Скрийминг Ийгъл Каберне” - 1992 г.

Предлага се в ограничена селекция. Това го превръща в едно от най-търсените в света. Всъщност, от него годишно в “Скрийминг Ийгъл” правят от 500 до 850 бутилки. Това кара любителите на вино да чакат с години в списъци, да ровят в интернет и да пътуват за търгове, борейки се за шанса да отпият по някоя глътка от него. Може да не повярвате на очите си, но то се превръща във второто най-скъпо в света срещу $500 000. 

”Домейн де ла Романи - Конти Романи - Конти Гранд Кру”

1945-та е годината, която дава на света победителят в тази класация. На 13 октомври 2018 г. азиатски колекционер пръска $558 000 за едно шише от това вино, създадено в легендарно лозе. ”Домейн де ла Романи - Конти Романи - Конти Гранд Кру” е направено в едва 600 бутилки, като повечето от тях не се предлагат на пазара, но няколко могат да бъдат намерени в музеи.  

Какво може да накара един човек да се откаже от повече половин милион долара само за една такава бутилка?! Отговорът е много прост: любовта към виното!  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии