Най-интересните спестовни практики, за които никога не сте чували

Най-интересните спестовни практики, за които никога не сте чували

"Какейбо", "50/20/30", "Соу-Соу" - всички тези практики са "малко по-добри" от държенето на пари под матрака

 

Спестяването на пари е универсална финансова цел, но методите и практиките, които хората използват, за да постигнат тази цел, могат да бъдат толкова разнообразни, колкото и самите хора. Докато някои предпочитат традиционни спестовни сметки или инвестиционни портфейли, други са възприели уникални и интересни спестовни практики, които са не само ефективни, но и интригуващи. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните спестовни практики от цял ​​свят, които могат да ви вдъхновят да преосмислите собствения си подход към спестяването.

Какейбо: Японското изкуство на бюджетирането

Какейбо, често наричан „японското изкуство на бюджетирането“, е силно структуриран и дисциплиниран подход към личните финанси. Произхождащ от Япония, този метод включва щателно проследяване на всички приходи и разходи във физическа книга, често с ръкописни записи. Какейбо насърчава размисъл и внимателност при вземането на решения за харчене, което води до увеличаване на спестяванията и по-задълбочено разбиране на финансовите навици.

Соу-Соу: Африкански и Карибски спестовни клубове

В много африкански и карибски общности Соу-Соу или "Susus" са популярни спестовни клубове. Тези неформални групи, базирани в общността, обединяват лица, които редовно внасят фиксирана сума пари, като всеки член се редува да получава еднократна сума. Соу-Соъ не само насърчава дисциплинираните спестявания, но и насърчава силно чувство на доверие и общност сред своите участници. Това е прост, но мощен начин за спестяване и изграждане на финансова солидарност.

Снимка: iStock

Правило 50/20/30: Подходът на хилядолетното бюджетиране

Правилото 50/20/30 е модерна бюджетна стратегия, популярна сред милениалите. Този принцип препоръчва да разпределяте 50% от доходите си за нуждите (съществени разходи като наем, хранителни стоки и комунални услуги), 20% за спестявания и намаляване на дълга и 30% за нужди (несъществени разходи като забавление и хранене навън). Този подход осигурява ясна структура за управление на финансите, като гарантира, че както спестяването, така и наслаждаването на живота са приоритетни.

Буркан за пари: Методът за визуално спестяване

Предизвикателството Money Jar Challenge е забавен начин да спестите пари. Това включва определяне на конкретен буркан или контейнер за вашите спестявания и депозиране на определена сума пари или ресто в него ежедневно или седмично. С течение на времето ще видите как бурканът се пълни, което може да бъде силно мотивиращо. Тази практика не само прави спестяването осезаемо, но също така ви позволява да видите напредъка си, докато гледате как бурканът расте.

Предизвикателства без харчене: Пестеливост или нищо

Предизвикателствата без харчене включват определяне на конкретен период, често седмица или месец, през който се ангажирате да харчите възможно най-малко, само за необходимото. Тези предизвикателства ви помагат да идентифицирате ненужните разходи и да се откажете от нездравословните навици за харчене. Парите, които спестявате по време на предизвикателство без харчене, могат да бъдат пренасочени към спестявания или изплащане на дълг. Това е краткосрочна жертва за дългосрочна финансова печалба.

Обратно бюджетиране: Спестяванията на първо място

Обратното бюджетиране преобръща традиционния бюджетен подход с главата надолу. Вместо да проследявате разходите и да спестявате това, което е останало, започвате, като задавате цел за спестяване и след това разпределяте оставащия си доход към разходите. Това гарантира, че вашите спестявания остават основен приоритет, което прави по-малко вероятно да бъдат пренебрегнати.

Спестяването на пари не трябва да е обикновена или стресираща задача. Тези интересни практики за спестяване показват разнообразието от подходи, които хората използват, за да постигнат своите финансови цели.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст