1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Как изкуствен интелект отглежда грозде за вино

Как изкуствен интелект отглежда грозде за вино

Нови системи се грижат за лозята, могат ли обаче да заменят човешкия фактор?

Директор в голямата американска винарска фирма Foley Family Farms, Кара Мараден, отговаря за повече от 2000 хектара лозя, разпръснати из Калифорния и Орегон.

Тя очевидно не може да бъде навсякъде едновременно, но благодарение на AI технологията Мараден може дистанционно да проверява нуждите от вода на отделните лозя от своя лаптоп, съобщава BBC.

„Мога да отида онлайн и да видя какво напояване е необходимо долу в Санта Барбара“, казва тя. Докато преценката на нуждите от вода на лозята преди това би се извършвала чрез човешка преценка и изчисление, Foley сега използва сензори, произведени от Tule Technologies, базирана в Калифорния компания за напояване.

Сензорите, които приличат на мини метеорологични станции, са разположени по лозята. Те измерват нивата на влага, температурата, скоростта на вятъра и други промени на околната среда.

Всички тези данни след това се подават в софтуерната система на Tule с изкуствен интелект, която е обучена да изчислява колко влага ще се изпари както от почвата, така и от лозите при различни метеорологични условия. След това изкуственият интелект определя от колко напояване се нуждаят лозите и кога и информира мениджърите на лозята чрез известие от приложението.

Foley Family Farms, заедно със своята дъщерна фирма с подобно име Foley Family Wines, произвежда американски вина под 23 различни марки. Мараден казва, че сензорите за напояване с изкуствен интелект „са подобрили качеството и консистенцията на гроздето“.

Tule също прави приложение, базирано на изкуствен интелект, наречено Tule Vision, което може да определи жаждата на лозите, след като човешкият потребител запише няколкоминутно видео от тях. AI беше обучен със стотици изображения на лози при различни нужди от вода.

Други доставчици на задвижвано от AI оборудване за наблюдение на лозя включват американския технологичен гигант Cisco и по-малките фирми Ceres Imaging и Bloomfield AI.

„Нито един алгоритъм не може наистина да разбере сложното взаимодействие между климата, почвата и сортовете грозде, което придава на виното неговата изтънченост и характер“, казва от своя страна Джонатан Климан, изпълнителен директор и сомелиер в британския ресторантьорски бизнес Tom Sellers Story Group.

„Нито може да оцени естетиката на баланса, структурата и аромата, които отличават една изключителна реколта. Виното говори за минералност, киселинност или плодовост, а това е безсмислено за една машина. Истинските лозари се доверяват на небцето си, а не на процесори.“, добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии