1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

10 филмa, определени като по-добри от книгите, от които са вдъхновени

Топ 5

Писането на сценарии и писането на литературни произведения не са едно и също нещо

Независимо колко често срещани са, филмовите адаптации на книги често имат лоша репутация. Писането на сценарии и писането на литературни произведения съвсем не са едно и също нещо. В очите на много фенове промените, необходими за успешното адаптиране на една книга, често отслабват историите. Има и изключения. Ето 10 филма, които са смятани за по-добри от книгите, от които са създадени:  

“Дяволът носи Прада”

Публикуван през 2003 г., “Дяволът носи Прада” си спечелва за кратко време славата на бестселър в класация на “Ню Йорк Таймс” и то само шест месец след издаването си. Полубиографичният разказ на Лорън Уайзбъргър е за помощничка в модната индустрия и нейният непоколебим реализъм. Това е една от най-силната страни на творбата, но и същевременно един от препъникамъните му. Краят му обаче е горчив. Филмът, който излиза през 2006 г., омекотява това и най-лошите моменти на главната героиня Андреа. Освен това, добавя много хумор, превъзходен поддържащ актьорски състав и емблематичното изпълнение на Мерил Стрийп като Миранда Пристли. 

"Боен клуб”

Във всичките си превъплъщения “Боен клуб” е определян от мнозина като възхвала на насилието и токсичната мъжественост. В него подробно се разглежда силното приятелство между двама мъже, които започват мрежа от бойни клубове, под които са заровени множество тайни. Филмовата версия е изискан разказ на книгата, според критиците. В него се обръща внимание на малко по-сатиричната страна на нещата, отколкото в романа на Чък Паланюк. Самият автор признава, че харесва повече филма, в който блестят Едуард Нортън, Брад Пит и Хелена Бонам Картър.  

”Гадни момичета”

Рядко, но нехудожествени книги все пак намират място в основата на филмите. Подобен пример може да се даде с комедията “Гадни момичета” от 2004 г. Вдъхновен е от книга на Розалинд Уайзман, която е в помощ на родители, чиито дъщери преминават през гимназиалния период и съзряването, както и моделите за подражания, които тези момичета следват. Филмът проследява всичко това през забавната страна на нещата с помощта на актриси като Линдзи Лоън, Рейчъл Макадамс и Тина Фей.  

”То:Част първа”

Макар че не е първата, нито най-известната книга на Стивън Кинг, “То” заема важно място в хорър фантастиката. Представлява смесица от ужаса, съзряването, движението между две времеви линии и интересните моменти между група приятели, които се борят с невъобразимото зло. ”То:Част първа” разказва историята и вниманието пада върху актьорите като деца. Звезден състав, включващ Джейдън Либерер, Бил Скарсгард, Джеръми Рей Тейлър и София Лилис, запазва усещането за ужаса в сюжета и зрелостта на книгата.  

”Челюсти”

Романът на Питър Бенчли вижда бял свят през 1974 г., като разделя критиците. Те го определят като добър заради напрежението, но и не са доволни от леко блуждаещия сюжет. Филмът, който излиза само година по-късно, обаче се превръща в истинска легенда за киноиндустрията. Актьорите Рой Шайдър, Робърт Шоу, Ричард Драйфус и Лорейн Гари, както и режисьорският гений на Стивън Спилбърг карат зрителите с удоволствие да се потопят в завладяващия сюжет. Това е ключът към успеха на “Челюсти”, който е смятан за един от великите филми на всички времена.  

”Блейд Рънър”

„Сънуват ли андроидите електрически овце?“ - това книгата на Филип Кей Дик, използвана за основа на създаването на научнофантастичния филм на Ридли Скот “Блейд Рънър”. Възприеман е като едно от основополагащите произведения на жанра киберпънк. Смесването му с ноар, по-строгият сценарий и паметните изпълнения на Харисън Форд, Шон Йънг и Рутгер Хауер, както и красивата композиция, поставят лентата в класиките на киното.

”Остани до мен”

Адаптациите на Стивън Кинг имат широк спектър на качество. Някои са считани за отлични, а други - за наистина ужасни. Една от най-ценените високо е тази на “Остани до мен”. Това е история за приятелството и израстването през 80-те години на миналия век, като за нейното създаване служи новелата “Тялото”. Филмът разкрива дълбоките връзки между героите, изиграни по прекрасен начин от Уил Уитън, Ривър Финикс, Кори Фелдман и Джери О'Конъл. 

”Властелинът на пръстените”

"Властелинът на пръстените" е едно от най-известните литературни произведения на английски език. Достига до нас благодарение на перото на Джон Роналд Руел Толкин. Според специалистите, авторът възприема много от персонажите от Задругата като митологични фигури. Във филмите на Питър Джаксън всеки един от тези герои става по-човечен и претърпява различен растеж. Доста хора предпочитат книгата, смятайки, че лентите пропускат някои съществени теми от нея. Дори и да сте от тях, обаче няма как да не признаете страхотна игра под камерата на Илайджа Ууд, Виго Мортенсен и Орландо Блум. 

“Трейнспотинг”

Двете версии на “Трейнспотинг” са много различни. Книгата с автор Ървин Уелш е сборник с разкази, фокусирани върху зависимите от наркотиците в Единбург от работническите класи. Известна е с вулгарния си тон и непоколебим си поглед върху нещата. Във филма действието е фокусирано повече върху главния герой - Марк Рентън и неговите приятели. В това, което познаваме като превъзходно, го превръща играта на Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Робърт Карлайл и Юън Бремнър и погледът на режисьора Дани Бойл. 

”Принцесата булка” 

“Принцесата булка” е издържал теста на времето и остава все по-популярен. Това е американски детски филм, изваян под режисурата на Роб Райнър и базиран на романа на Уилям Голдман от 1973 г. Живот на екрана през 1987 г. му вдъхват Кари Елуис, Робин Райт, Били Кристъл и Манди Патинкин. За какво е историята ли?! Фехтовка. Борба. Истинска любов. Силна омраза. Сурово отмъщение. Няколко гиганти. Няколко лоши мъже. Няколко добри мъже. Пет или шест красиви жени. Чудовищни и мили зверове. Някои бягства и залавяния. Смърт, лъжи, истини, чудеса и др.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии