Тези държави са първенци по равенство между половете

Топ 5

Какво се казва в ежегодния доклад по темата

Въпреки че никоя държава не е премахнала напълно своите различия между половете, скандинавските страни поемат водеща роля, според доклада за глобалните различия между половете за 2023 г. на Световния икономически форум.

Докладът, който беше публикуван през юни, разглежда равенството между половете в 146 държави, според Световния икономически форум. Проучването установи, че разликата между половете в световен мащаб е намаляла с 68,4% — увеличение с 0,3% спрямо миналогодишните 68,1%, пише Business Insider.

Глобалният доклад за различията между половете сравнява различията между половете на държавите в четири различни области: икономическо участие и възможности, образователни постижения, здраве и оцеляване и политическо овластяване. Според WEF данните се изчисляват с помощта на най-новите статистики от международни организации, както и проучвания.

Глобалните различия между половете в здравеопазването и образованието намаляха през изминалата година, но напредъкът в политическото овластяване на практика е в застой, а икономическото участие на жените по-скоро регресира, каза Саадиа Захиди, управляващ директор на WEF, в доклада.

При сегашния темп на напредък ще са необходими 162 години, за да се преодолее разликата между половете в политическото овластяване и 169 години, за да се преодолее разликата между половете в икономическото участие и възможностите, според доклада.

Ето топ 5 на държавите с най-малка разлика между половете. 

Швеция

Швеция запазва позицията си на пето място от последното издание на доклада според WEF. Тя е премахнала 81,5% от разликата между половете и е постигнала пълен паритет по отношение на образователните постижения.

Нова Зеландия

На четвърто място е Нова Зеландия, която е премахнала 85,6% от разликата между половете, според доклада на WEF.

По отношение на паритета в политическото овластяване, страната е имала жена държавен глава за 16 от последните 50 години. Въпреки това все още има 12,5% разлика между половете по отношение на участието на работната сила.

Финландия

Финландия е на трето място с резултат за равенство между половете от 86,3% през 2023 г., което е с 0,3% повече от предходната година, според доклада на WEF.

Продължителността на живота на жените в страната обаче е намаляла с почти 1,5 години от 2006 г. насам.

Норвегия

Норвегия има резултат от 87,9% равенство между половете, който се изкачва с една позиция, за да заеме второ място тази година, според доклада на WEF.

Повечето от подобренията в страната са в областта на политическото овластяване: жените сега заемат 50% от министерските позиции и 46,2% от парламентарните позиции в страната.

Въпреки това, очакваната продължителност на живота при раждане за жените в Норвегия е 71,6 години - 2,7 години по-малко от това, което беше в изданието на доклада от 2020 г., според WEF.

Исландия

Исландия е премахнала 91,2% от разликата между половете и е на първо място в списъка за 14-та поредна година, според доклада на WEF. Това е и единствената страна, която е премахнала повече от 90% от разликата между половете.

Що се отнася до политическото овластяване, страната има жена министър-председател от 2017 г. Освен това над 40% от министерските и парламентарните позиции в Исландия се заемат от жени. По отношение на образователните постижения страната е почти наравно с 99,1%.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст