1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Наклонените сгради по света

Топ 5

Ето някои от по-малко известните

Живеем във време, в което да излезеш извън рамките е възприемано за нещо нормално. По света има много поразителни конструкции, които по една или друга причина не стоят изправени. Най-известната от тези сгради е Наклонената кула в Пиза. Ето някои от по-малко популярните:  

Фарът “Кийпсааре” (Естония)

Намира се в северозападния край на остров Сааремаа в Естония. Висок е 26 м. Част е от националния парк “Вилсанди”. Има стоманобетонна конструкция. Построен е през 1933 г. По онова време фарът е на 100-150 метра навътре в сушата. Поради ерозията на брега в началото на 90-те години на миналия век морето достига до него и той започва да се накланя. През 1992 г. осветлението и електрическият генератор в него са премахнати и до 2009 г. съоръжението се използва за дневен маркер. След това фарът е изваден от навигационните регистри. 

Наклонената кула в Зуурхузен (Германия)

Това е късносредновековна камбанария, разположена в селище в Северозападна Германия. Преди време е рекордьор в Световните рекорди на Гинес като най-наклонената кула в света - с наклон 5.19 градуса (б.а. - за сравнение тази в Пиза е с наклон малко под 4 градуса). Тухлената готическа църква в Зуурхузен, позната от 14-ти век, напомня на старите крепостни такива. Първоначално е дълга 32 м. и широка 9.35 м. През 1450 г. църквата е скъсена с около една четвърт и в пространството е построена кулата. Камбанарията е затворена за посетители през 1975 г. от съображения за сигурност и е отворена отново 10 години по-късно, след като е стабилизирана.   

Кривата къща в Уиндзор (Англия)

Официално е кръстена "Маркет Крос Хаус". Това е една от най-сниманите сгради в Англия. Вижда бял свят през 1718 г. и през годините приютява много различни фирми - месарници, пивоварни, бижутерии и цветарски магазини. Според историците, причината за наклона й е неизвестна. Някои хора смятат, че Кривата къща в Уиндзор е от неподправен дъб, който се е изкривил след изграждането й. Това е най-старата чайна в страната. Сградата е реконструирана през 18-ти век.  

Кепитъл Гейт (Обединени арабски емирства)

Позната е и като Наклонената кула в Абу Даби. Една от най-известните забележителности в столицата на Обединени арабски емирства. Висока е над 160 м. Има над 35 етажа с над 16 000 кв. км. използвано пространство за офиси. Проектирана е с наклон от 18 градуса на запад или повече от четири пъти по-голям от този на Наклонената кула в Пиза. Това я превръща в световен рекордьор като най-наклонената сграда, създадена от човек. Небостъргачът приютява и луксозния хотел “Хаят Кепитъл Гейт”.  

Пагодата на хълма край Суджоу (Китай)

Кацнала на върха на хълм в град Суджоу на крайбрежната китайска провинция Дзянсу, пагодата "Юнян" е на повече от 1000 години и е завършена в началото на династията Сун през 961 г. Започва да се накланя някъде по време на династията Мин (б.а. - между 1368 и 1644 г.). Храмът е претърпял щети в последователни войни през цялата история и голяма част от него е окончателно разрушена по време на Втората китайско-японска война, която приключва през 1945 г. Археолозите обаче успяват да го съхранят след много усилия от 1957 г.  насам.

Двете кули в Болоня (Италия)

Символите на Болоня са кулите “Гарисенда” и “Асинели”. Конструирани са през Средновековието за отбранителни цели. И двете имат забележим наклон, но по-късата - “Гарисенда” (б.а. - 48 м., с надвес 3.2 м.) е по-стръмно килната, заради нестабилната повърхност под нея. За туристи е отворена по-високата - “Асинели” (97.2 м. с надвес 2.2 м.). Имената им произлизат от фамилиите, за които се смята, че са ги построили между 1109 и 1119 г. Те попадат и в произведения на Данте, Гьоте и Чарлз Дикенс.  

Вратата на Европа (Испания)

Оформя се като такава заради двете наклонени кули, използвани за бизнес сгради. Извисяват се над главната пътна артерия от север на юг в Мадрид, наречена “Ла Кастелана”. Дело са на американските архитекти Филип Джонсън и Джон Бърджи, които ги показват през 1996 г. Модерните постройки имат 15-градусов наклон и са първите наклонени небостъргачи в света. Иновативно решение от необходимостта да се освободи достатъчно място за възела на метрото в основата им.  

Кулата на старата църква в Делфт (Нидерландия)

Издигната през 14-ти век, тази църква е в готически стил и е една от най-старите сгради в Делфт. Изпъкналият наклон на кулата е резултат от нестабилната й основа. Според експерти, тя е с надвес 1.2 м. на запад и 1 м. на север. Има височина от 75 м. Две уникални камбани висят от тежка дъбова камбанария в четвъртото таванско помещение на кулата  - “Тринитас” (1570 г.) и “Лаудате” (1719 г.). Първата е известна и с името “Бурдон”, като тя звъни само при много специални поводи. Мястото се превръща в още по-специално, заради погребението на известния художник Йоханес Вермеер.  

Виир Тауърс (САЩ)

Представлява две 37-етажни сгради, които са част от комплекса “Сити Сентър” в Лас Вегас, щата Невада. Завършени са през 2010 г. Накланят се на 5 метра в противоположни посоки над главната улица в града. Това е единственият изцяло жилищен имот в комплекса. Той включва 670 единици, разделени между двете кули, които се издигат на 150 м. И двете сгради оставят отпечатък във формата на паралелограм. 

Наклонените кули в Сантос (Бразилия)

Това е град в южната част на Бразилия, в щата Сао Пауло. Според проучвания, 650 от сградите, разположени близо до морето, в него потъват в почвата, което ги кара да се накланят в различна степен. Това се дължи на метода на плиткото фундиране, използван за изграждане им през 50-те и 60-те години на миналия век. Те обаче остават обитаеми и хиляди семейства продължават да живеят в тях. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии