1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Идва Optimus! Роботът на Мъск обещава да промени цивилизацията (ВИДЕО)

От 3 до 5 години роботът ще бъде достъпен за всяко домакинство за по-малко от 20 000 долара, обещава Мъск

 

Той ще бъде висок 173 см при тегло 57 килограма. Ще може да носи 20 кг полезен товар, да вдига 60 кг, ще се движи с почти пешеходната скорост от 8 км/ч. На „лицето“ си ще има дисплей, на който да се показва всякаква полезна информация. И, нещо повече, обещава да поеме не само част от монотонната домакинска работа, но и да замени човека във все повече от най-досадните задължения, изискващи физически труд.

Снимка: Reuters

Името му е Optimus и от хуманоидния робот на Tesla не без основания очакваме чудеса, при това може би още през тази година.

Всекиму според роботите

През октомври 2022-а беше представен най-актуалният прототип на робота. В този случай Илон Мъск успя да спази амбициозния срок, който си беше поставил за прелюбопитния проект – нещо, което не винаги му се получава.

Да, Optimus все още е в процес на разработка, но според актуалните прогнози на най-богатия човек на планетата той може да бъде пуснат в продажба дори преди края на 2023-а. 

Гостите на ежегодното мащабно събитие на Tesla видяха как Optimus полива растения, разнася кутии напред-назад, вдига метални тежести. Обещанието е, че в рамките на 3 до 5 години роботът ще бъде достъпен за всяко домакинство за по-малко от 20 000 долара.

Нещо повече… „Става дума за фундаментална трансформация на цивилизацията такава, каквато я познаваме“, каза Мъск. 

Снимка: Getty Images

Да, мултимилиардерът със сигурност си пада по гръмките изявления и умее да привлича маркетинговото внимание, но… готови ли сме наистина за момента, когато всеки ще може да си купи робот, способен на огромен брой задачи? 

БезРоботица

„Изненадах се, че хората не осъзнаха мащаба и важността на тази програма“, каза Мъск по-рано през 2022-а, когато представи проекта.  

Снимка: Reuters

Но защо наистина може да ни е толкова нужен един робот, който да върши нискоквалифицирана работа? Та нали уж трябва да търсим повече задачи на хората, които ще ни отнеме изкуственият интелект? 

„Съвсем скоро физическата работа ще е само въпрос на избор. Още ще можете да я вършите, но само ако имате желание“, убеден е Мъск. 

Снимка: Reuters

Да, роботът няма лице, но… какво ли се случва там, където е мозъкът? Каква автономност и какви опити за наподобяване на човешкото поведение се задават? От самото начало на проекта Мъск предупреждава, че последното, което иска да постигне, е някаква форма на Терминатор. На агресивен робот, който ще се обърне срещу хората. И това е водещият му приоритет в тази разработка – безопасността. 

Железният човек

Роботът трябваше първо да се казва Tesla bot, едва по-късно получи изцяло свое (не прекалено оригинално) име. Никак не е случайно, че е свързан с компанията, която направи Мъск най-богатия човек в историята. Защото голяма част от разработките, които се правят, за да се постигне напредък в перспективна област като автономното шофиране, могат да се окажат полезни и щом стане дума за движенията на човекоподобния робот. 

Tesla и в момента е най-голямата компания за роботика в света“, казва Мъск. „Нашите автомобили по същество са полу-самоуправляеми роботи на колела“.

Още по-любопитно е, че създателят на Optimus очаква, че именно това направление в един момент може да се окаже дори по-перспективно, отколкото самите електрически коли!

„Всеки, който е по-наблюдателен и слуша внимателно, ще оцени, че Optimus има потенциала един ден да надмине бизнеса с превозни средства“, казва Мъск. Нека пак подчертаем, става дума за същия бизнес, който го направи най-богатия човек на Земята…

Както обикновено, стане ли дума за Мъск, е напълно вероятно проектът тихомълком да изчезне от дневния му ред, случвало се е с доста други начинания. Или пък да се превърне в нещото, което да промени ежедневието ни… Човекоподобният робот отваря толкова нови възможности и толкова много въпроси. Какво ли можем да очакваме? 

Снимка: Reuters

Още за Optimus, неговите възможности и предизвикателства можете да прочетете тук.  

https://karamanev.me/technologii/optimus-robot  

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии