Вместо работник: Нов робот, пържи картофки в ресторантите (ВИДЕО)

 

Огромна роботизирана ръка e подобна на тези, използвани в заводите и производството на автомобили

Miso Robotics пусна своя робот „Flippy 2“, който премахва човека от голяма част от процеса на готвене в ресторантите за бързо хранене.

Огромна роботизирана ръка, подобна на тези, използвани в заводите и производството на автомобили, захранвана от камери и изкуствен интелект, прави всичко - от вземане на замразени пържени картофи, лучени кръгчета и други храни от фризера, приготвянето им в олио и сервиране. Машината може да готви няколко ястия с различни рецепти едновременно, премахвайки необходимостта от кетъринг персонал, като ускорява процеса в заведенията.

Снимка: Reuters

„Когато постъпи поръчка през ресторантската система, тя автоматично изпраща инструкциите към Flippy, взема замразен продукт, пържи го за точно определен период от време и накрая поставя готовия продукт в чиния. Прави го по-бързо или по-точно, по-надеждно и по-весело, отколкото го правят повечето хора“, обяснява Майк Бел, главен изпълнителен директор на Miso Robotics, докато гордо показва „Flippy 2“ на Reuters.

„Тази технология използва компютърно зрение. Има камери в цялата система, включително камери за идентификация на храна. Камерите не само насочват робота и му казват точно къде се намира, но и как да се движи през тази зона. Но също така идентифицира вида храна и знае рецептата за всяка една”, добавя той.

„Flippy“ беше в процес на разработка в продължение на пет години, преди наскоро да стане наличен в търговската мрежа. Бяха нужни усърдни усилия не само за проектиране и кодиране, но и за изучаване на тънкостите на кухнята:

Снимка: Reuters

„Трябва да имаме наистина добро разбиране на науката за храните, за да сме сигурни, че храната е налице, как различните храни се готвят, как температурата и топлината влизат в нея“, обяснява Роб Андерсън, Ръководител на отдела по машинно инженерство и един от ключовите членове на екипа, който пусна Flippy 2 на пазара.

Името Flippy идва от оригиналната машина, предназначена да обръща бургери. Но след като екипът на Miso Robotics завърши този модел, те разбират от разговори с ресторанти, че има много повече затруднения около станцията за пържене, особено късно през нощта.

Докато оригиналният Flippy седи в ъгъла на стаята, почти наблюдавайки как по-новият модел печели своята слава (Miso казва, че „Flippy 1“ е „в отпуск“), огромен флот от Flippy 2 товари стотици пържени картофи и лучени кръгчета.

„Когато поставим робот на място, клиентите, които идват и поръчват, правят снимки, правят видеоклипове, задават куп въпроси. И след това, когато влязат втори път, дори не го забелязват, просто го приемат за даденост“, казва Бел.

Голям екран показва на инженерите къде работи „Flippy 2“ и им позволява да гледат в реално време, за да помогнат при отстраняване на проблеми. Роботът е приет от редица вериги ресторанти.

„Това, което можете да видите тук, е, че имаме места в Сан Диего за Jack in the Box, много от тях в Средния Запад с White Castle, няколко на Западния бряг с Cali Burger. И това са само някои от роботите, които сме внедрили в света, където нашите инженери следят да се уверят, че всичко работи добре“, казва Бел. По негови думи три други огромни национални вериги, също са купили „Flippy“, но казва, че някои се колебаят да рекламират факта поради чувствителност относно страховете, че роботите могат да доведат до загуба на работни места.

Лабораторията е дом на около 90 инженери, които седят сгушени зад бюра, завиват винтове в прототипи и работят върху компютърен код. Това е компания, която иска да преосмисли храната и напитките. Бел показва и робот „Sippy“, роботизираният опит на Мисо да направи перфектната напитка. Все още е в процес на разработка и има кабели, които висят, но елегантно създадено видео показва към какво се стреми компанията.

„Sippy ще може да приеме поръчка от клиент и да пусне перфектно налята напитка с капак върху нея и сламка “, обяснява Бел, преди да премине към интелигентна кафе машина, предназначена за хотели и ресторанти.

Снимка: Reuters

Той иска да подчертае, че звездната атракция тук, „Flippy 2“ е допълнение към кухнята, а не заместител и казва, че не се стремят да изгонят човешкия елемент, а по-скоро да приведат ресторантьорската индустрия в крак с промените.

„Ресторантьорската индустрия не усвоява лесно технологии. Когато погледнете ресторантьорската индустрия днес, последната наистина голяма иновация беше съдомиялната машина“, добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст