1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Инженер на автономни роботи и човек, който създава органи - професиите през 2030г.

БГ Бизнес

Какви ще са най-търсените качества в служителите?

80% от хората в световен мащаб ще преминат към изцяло дигитализирани професии. След по-малко от 10 години, най-предпочитаните професии ще са тези, които са изцяло стъпили на технологиите, показва проучване на parentalguidance.com.

Снимка: iStock

Сред тях са инженер на автономни роботи, треньор за електронни спортове, човек, който създава органи, инженер, който предопределя риска от наводнения и земетресения и много други. Сред професиите, които ще срещаме и в бъдещето, попадат и тези, свързани с разработването на видеоигри. 

Снимка: iStock
Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва киното, телевизията и музиката взети заедно. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Ситуацията в България не се отклонява от световните тенденции. Данни от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint сочат, че професиите, свързани с ИТ сферата, са на първо място като перспективност и желание за развитие според родители на ученици в 11 и 12 клас у нас (61%).

Според в проучването на Bluepoint, 75% от анкетираните родители смятат, че уменията за работа в екип са сред най-важните качества, които биха били от ключово значение за успешна реализация.

Снимка: Reuters
“Много е важно да научим децата да работят в екип и да получават обратна връзка”, смята Евгений Тенев, преподавател в ARC Academy и Lead Game Producer в Creaive Assembly Sofia.

Социалните умения (68%), способността за бързо учене (72%), както и адаптивността (87%) също са сред най-важните качества според родителите, взели участие в проучването. Kритичното мислене и умението да комуникираме също са сред най-важните качества за успех в професионален план, според Любомира Вуткова, която е част от академия за млади таланти.

Снимка: iStock

Тя цитира изследване на Харвард, според което, за да си щастлив и успешен, е важна комбинация от четирите интелигентности: умствена (поставяне на цели, постигане на успехи), физическа (грижа за тялото), емоционална (създаване и поддържане на добри взаимоотношения) и социална (какво допринасяш за света).

Мотивацията и любопитството също са сред основните “съставки” за успех, както и това да умееш да се презентираш.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии