1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Tesla показа хуманоидния си робот - може да маха, но не и да ходи

Технологии

Мъск заяви, че Optimus ще бъде уникален след години

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск показа прототип на хуманоиден робот, прогнозирайки, че производителят на електрически превозни средства ще може да произвежда милиони и да ги продава за под $20 000 - по-малко от една трета от цената на модел Y, съобщава "Ройтерс".  

Снимка: Reuters
Мъск каза, че очаква Tesla да е готова да приема поръчки за робота след три до пет години и изтъкна усилията за разработването на продукта в продължение на повече от десетилетие.  

Стремежът на Tesla да проектира и създаде роботи за масовия пазар, които също да бъдат тествани във фабрики, я отличава от други производители, които са експериментирали с хуманоидни роботи. 

Очакваното с нетърпение показване на прототипи на роботи в седалището на Tesla в Пало Алто, Калифорния, също беше част от това, което Мъск описа като усилие Tesla да се възприема като лидер в области като изкуствения интелект, а не просто като компания, която прави „готини коли“. 

Експерименталният тестов робот, разработен през февруари, помаха пред публиката в петък, а Tesla показа видеоклип, на който изпълнява прости задачи като поливане на растения, пренасяне на кутии и повдигане на метални пръти в завода на компанията. 

Мъск каза, че е развълнуван в какво ще се превърне Optimus. 

„Все още има много работа, за да се усъвършенства Optimus“, заяви той и добави, че роботът ще бъде невероятен след пет или десет години.  
Създателят на Tesla изтъкна, че докато при хуманоидните роботи „липсва мозък“ – и способност да решават проблеми сами, Optimus ще бъде “изключително способен робот”.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии