1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Tesla създава робот, който може да ти приготви вечеря и да ти бъде приятел

Технологии
 

Бизнесът с роботи може да надмине приходите на Tesla от автомобили

Компанията на Мъск има амбициозни планове за създаване на хиляди хуманоидни роботи, известни като „Тесла Бот“ или „Оптимус“, които в крайна сметка да стигнат до милиони по целия свят. 

В по-дългосрочен план Мъск каза на TED Talk, че роботите могат да се използват в домовете, да приготвят вечеря, да косят тревата и да се грижат за възрастни хора и дори да ти станат приятел или секс партньор, съобщава Reuters.

Снимка: Reuters

Бизнесът с роботи може да надмине приходите на Tesla от автомобили, според Мъск, който сега рекламира визия за компанията, която отива далеч отвъд производството на самоуправляващи се електрически превозни средства.

На 30 септември Мъск съобщи, че Tesla ще представи прототип от своя проект „Оптимус“, препратка към лидера на „Аутоботите“ в поредицата „Трансформърс“. По негови думи производството може да започне следващата година.

Tesla е изправена пред голямо количество скептицизъм, че може да покаже технологичен напредък, който би оправдал разходите за роботи с "общо предназначение". Компанията вече използва стотици роботи, предназначени за специфични задачи за производството на своите автомобили.

Снимка: Reuters

Хуманоидните роботи се разработват от десетилетия от Honda Motor и Hyundai Motor на Boston Dynamics. Подобно на самоуправляващите се автомобили, роботите имат проблеми с непредвидими ситуации.

„Самоуправляващите се автомобили всъщност не се оказаха толкова лесни, колкото някой си мислеше. По същия начин е и с хуманоидните роботи до известна степен“, каза ръководителят на екипа на NASA Dexterous Robotics Team Шон Азими.

На събитие „Autonomy“ през 2019 г. Мъск обеща 1 млн. роботиксита до 2020 г., но все още не е доставил нито една такава кола.

Снимка: Reuters

Роботите на Мъск може да успеят да демонстрират основни способности на събитието, но ще им бъде трудно да впечатлят обществените очаквания за роботи, които са толкова способни, колкото хората, казват експерти.

За да успее, Tesla ще трябва да покаже роботи, извършващи множество действия, каза Нанси Кук, професор по инженерство на човешки системи в Държавния университет на Аризона. Подобно доказателство може да даде тласък на акциите на Tesla, които са намалели с 25% спрямо пика си през 2021 г.

„Ако Мъск просто накара робота да се разхожда или да накара роботите да танцуват, това вече е направено. Това не е толкова впечатляващо“, каза тя.

Първоначално „Оптимус“ ще изпълнява скучни или опасни задачи.

Мъск призна, че хуманоидните роботи нямат достатъчно интелект, за да се ориентират в реалния свят, без да бъдат изрично инструктирани. Tesla може да използва своя опит в изкуствения интелект и ключови компоненти, за да разработи и произведе интелигентни, но по-евтини хуманоидни роботи в по-голям мащаб.

Tesla е в процес на наемане на хора за работа по хуманоидни роботи, с около 20 обяви за работа, пуснати в различни части на света.

На този етап Tesla има над 2 милиона превозни средства по пътищата.

Джонатан Хърст, главен технологичен директор в Agility Robotics, фирма за хуманоидни роботи, основана през 2015 г., каза, че технологията „точно сега започва да се променя“.

„Разбира се, важна мярка за успех е дали печелят пари от това“, каза той, имайки предвид усилията на Tesla за създаване на хуманоиден робот.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии