1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Липса на кадри на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО)

Липса на кадри на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО)

Възможностите за реализация у нас и ръстът на заплатите ни превръщат в желана дестинация за страни извън ЕС

 

На война за таланти – такива са времената днес. Само след няколко години ще видим един много цветен пазар на труда в България. У нас вече се наблюдава внос на кадри от страни извън ЕС.

Това каза в Бизнес Видео Подкаст HR експертът Георги Първанов, който коментира тенденциите и възможностите за развитие на трудовия пазар у нас.

Снимка: bTV Бизнес екип

Очакванията са тепърва да влязат хора от Узбекистан, Непал, Бангладеш, Индия. Той поясни, че агенциите получават не малко запитвания и CV-та от работещите в тези страни, а ръстът на заплатите и възможностите за реализация в България я превръщат в атрактивна дестинация.

„Вълшебната дума за чужденците е Европа, от която България е част, но това ще бъде и изпитание за нашата толерантност“, допълни Първанов. 

Снимка: iStock

Нараства броят и на граждани от ЕС, от южни страни като Португалия, Италия и Гърция, които търсят варианти за реализация тук. Колкото до търсенето на специалности на родния пазар – Георги набеляза няколко важни момента.

„Има вероятност позиции в IT сферата да бъдат заменени от изкуствения интелект и този процес вече тече“, коментира Първанов. Сферата продължава да бъде привлекателна за младите специалисти, въпреки процесите по оптимизация.

„Ако аз съм студент днес и трябва да избирам каква кариера да градя след 10 години, не бих се фокусирал върху IT индустрията като най-перспективна“, каза още експертът.

И все пак има няколко ключови фактора за тази прогноза, освен изкуствения интелект. Това не значи и че няма да се отворят нови позиции.

Снимка: bTV Бизнес екип

Друга важна тема, върху която акцентира Първанов, е т.нар. employer branding или по-конкретно неразбирането, че някои работодатели продължават да чакат търсещите работа специалисти да дойдат при тях.

„Младите няма да дойдат при теб, ти трябва да отидеш при тях, ти трябва да направиш нещо, с което да ги привличаш – да правиш обучения, да отидеш в университетите. Работодателят трябва да е активната страна“, категоричен е специалистът.

Снимка: iStock

Георги е свидетел и на търсенето на професиите във времето. Той помни годините, в които студентите масово са записвали право, както и онези, в които на почит са били икономиката и психологията. През последните години пък наблюдавахме засилен и дори устойчив интерес към компютърните науки, а тази година се оказа, че има рекорден интерес към медицината.

„Винаги ще има търсене за традиционните професии. Повечето сектори дори страдат от дефицит на кадри“, категоричен е Първанов.

Още интересни теми ще намерите в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии