1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Телемедицина - как технологиите улесняват достъпа до медицинска помощ

Телемедицина - как технологиите улесняват достъпа до медицинска помощ
 

Телемедицината свързва пациента с лекаря бързо и ефективно, далеч от дългите опашки пред кабинета и от комфорта на собствения дом

Светът на медицината се развива със светкавични темпове. Доскоро считани за сложни процедури, днес те са общодостъпни за всеки, който се нуждае от тях. Съвременните информационни технологии играят важна роля в подема на науката. Благодарение на тях, днес можем да говорим за телемедицина. Тя улеснява достъпа на пациентите до професионална информация, която иначе не е достъпна или изисква директна консултация със специалист.

Но какво представлява телемедицината всъщност?

Този термин буквално се превежда като "медицина, практикувана от разстояние". Тя използва електронни методи, за да осигури дистанционна клинична грижа за пациентите. Съществуването ѝ е познато от около 40 години, но същинското ѝ развитие бележи своя възход през последните години и особено по време и след пандемията от COVID-19. Освен връзката с пациента, телемедицината улеснява и комуникацията между лекарите от различни специалности.

Така например вашият лекуващ лекар може да изпрати рентгеновите ви снимки до рентгенолог, който да ги интерпретира и да постави диагноза. Така тримата участници в консултацията могат лесно и бързо да обменят информация помежду си, да обсъдят терапевтичтния план и да получат сведение за предпочитанията и състоянието на пациента.

Някои болници разполагат с дистанционни системи за проследяване на пациентите, които събират и периодично изпращат информация до другите звена по веригата. Те, от своя страна, я събират и обработват. Така дори и когато сте вкъщи, вашият лекар ще разполага с най-актуалната информация за вашето състояние. Лекарите могат да използват телемедицината, когато е възможно, за да преглеждат пациентите си от разстояние. Така по време на консултация специалистът може да чуе кашлицата и да види очите ви.

Въпреки безспорните си предимства, телемедицината крие и определени рискове. Използването ѝ не е уместно при диагностицирането на определени болести, което задължително изисква директен контакт с професионалист. По тази причина е препоръчително тя да бъде използвана като допълнителен метoд за проследяване на пациента. Комбинацията ѝ с традиционните прегледи в кабинета на лекаря може да подобри значително качеството на здравеопазването, осигурявайки по-прецизен контрол върху състоянието на пациента и пестейки финансови средства на здравната система.

Стажант-репортер: Даниел Ангелов

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии