1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Сбогом програмисти: Екип от AI ботове разработва софтуер за 7 минути вместо за 4 седмици

Технологии

Над 86% от произведения код е изпълнен безупречно

Още през юли екип от изследователи доказа, че ChatGPT е в състояние да проектира прост, производителен микрочип от нулата за по-малко от 100 минути, следвайки човешки инструкции, предоставени на обикновен английски, съобщава Vulcanpost.

Миналия месец друга група от университети в Китай и САЩ реши да направи крачка напред и да изключи почти напълно хората от творческия процес.

Вместо да разчитат на един чатбот, предоставящ отговори на въпроси, зададени от човек, те създадоха екип от базирани на ChatGPT 3.5 ботове, всеки от които поема различна роля в софтуерна агенция: CEO, CTO, CPO, програмист, рецензент на код, тестер и графичен дизайнер.

Всеки е запознат с ролята си и предоставя подробности за поведението и изискванията за комуникация с другите участници с "определени задачи и роли, комуникационни протоколи, критерии за прекратяване и ограничения."

Освен това, обаче, екипът за изкуствен интелект (AI) на ChatDev, както e името на компанията, ще трябва да излезе със свои собствени решения, да реши кои езици да използва, да проектира интерфейса, да тества изхода и да предостави корекции, ако необходими.

Изследователите захранват своя виртуален екип със специфични задачи за разработка на софтуер и измерват как ще се представи както по отношение на точността, така и времето, необходимо за изпълнение на всяка от тях.

Изпълнителният директор на мечтите

Ботовете трябва да следват установен модел на развитие, като задачите са разпределени между проектиране, програмиране, тестване и документиране на извършената работа, като всеки от тях разпределя своите роли по време на процеса.

Това, което е особено интересно, е изключването на главния изпълнителен директор от техническите аспекти на процеса. Неговата роля е да предостави първоначалния вход и да се върне за резюмето, като същевременно оставя техниците и дизайнерите да си вършат работата на спокойствие – съвсем различно от реалния свят!

Снимка: iStock

Това е един нов тип „мениджмънт“, инструктиран да не се меси в работата, докато наистина не дойде времето. Само си помислете колко много конфликти биха могли да бъдат избегнати!

След като целият екип еготов за работа, изследователите захранват своя виртуален екип със специфични задачи за разработка на софтуер и измерват как ще се справи както с точността, така и с времето, необходимо за изпълнение на всяка от тях.

Времето е пари

След изпълнение на 70 различни задачи чрез тази виртуална компания за разработка на AI софтуер, над 86% от произведения код е изпълнен безупречно. Останалите около 14% се сблъсква с хълцане поради нарушени външни зависимости и ограничения на API на ChatGPT — така че това не е недостатък на самата методология.

Най-дългото време, необходимо за изпълнение на една задача, беше измерено на 1030 секунди, т.е. малко над 17 минути - със средно само шест минути и 49 секунди за всички задачи.

И ако времето не е достатъчно за спестяване, основните разходи за изпълнение на всеки цикъл с AI са само... 1 долар.

Сбогом програмисти?

Може би скоро, но не още. Дори авторите на статията признават, че въпреки че резултатът, произведен от ботовете, най-често е бил функционален, той не винаги е бил точно това, което се очаква.

Те също самият AI може да проявява определени пристрастия и различни настройки, с които е бил разгърнат, са в състояние драстично да променят изхода, като в екстремни случаи го правят неизползваем. С други думи, правилното настройване на ботовете е предпоставка за успех. Така че, за момента, мисля, че ще видим бързо нарастване на сътрудничеството между човека и изкуствения интелект, вместо пълна замяна.

Снимка: iStock

Въпреки това е също така трудно да се избяга от впечатлението, че чрез него ще отгледаме своите наследници и в не толкова далечното бъдеще хората ще бъдат ограничени само до поставяне на цели, които ИИ да изпълни, докато овладяването на езици за програмиране ще бъде подобно на изучаване на латински.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии