1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Сходни заплати и около 3 хил. лв. за препоръка в IT сферата: "Истории на рекрутъри" (ВИДЕО)

Сходни заплати и около 3 хил. лв. за препоръка в IT сферата: "Истории на рекрутъри" (ВИДЕО)

Рекрутърът Мария Русева от Blankfactor за IT пазарът на труда в България

Заплатите на пазара на труда в IT индустрията в България вече са горе-долу сходни, казва рекрутърът Мария Русева от Blankfactor.

По нейни думи компаниите предлагат добри социални пакети и условия на работа, като те вече не са водещи за привличането на програмисти, защото служителите вече сами си ги искат и си ги търсят.

„По-скоро е шокиращо да не предлагаш такива пакети, които включват допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, карти за спорт и основните неща, които всички компании предлагат“, каза Русева.

Тя разясни, че голяма част от служителите са препоръчани от свои приятели и рядко кандидатстват по обяви.

„Когато става дума за препоръка от приятел към приятел, хората не са склонни да прецакат другарчето за определена сума пари“, допълни тя.

Възнаграждението е допълнителен стимул за служителите, които предлагат познати и приятели и възможност сами да си изберат колегите, а средната сума за т. нар. препоръка или „рефъръл“ в България в момента достига 3 000 лв., стана ясно от нейните думи.

„За сумата много зависи на какво ниво е експертизата на човека и каква е позицията – дали е от високо търсените на пазара“, каза Русева.

По нейни думи Jаva програмистите са доста трудни за намиране на пазара на труда в момента, а конкуренцията за качествени кадри са таргетирани от всички рекрутъри в сектора и се намират трудно.

Вижте повече във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии