1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Калоян Тодоров: Най-важното за едно събитие е онова, което се случва в кафе паузата (ВИДЕО)

Калоян Тодоров: Най-важното за едно събитие е онова, което се случва в кафе паузата (ВИДЕО)

Това, което ние вършим в икономическия бизнес е все едно българска фирма да прави декорите за Оскарите, казва човекът, превърнал SEG в непревземаема крепост

Мъдростта обикновено се крие в простичките неща. Успехът пък обикновено е нишка именно от подобни, уж наглед елементарни работи. Убеждаваме се в това и в Част 2 на разговора ни с Калоян Тодоров – човекът, превърнал Special Events Group от обикновена компания, в империя, която няма превземане.

Снимка: Евгений Милов

„Може да реализирате събитие от световна класа, да имате първокласни лектори и гости, но най-важното нещо, което превръща едно събитие в успешно, е онова, което се случва в кафе паузата“, казва с най-спокойния тон на света един от най-влиятелните родни предприемачи.

Задаваме и най-логичният въпрос: ЗАЩО?

Снимка: Евгений Милов

„Защото в кафе паузата на всяко събитие хората започват да си комуникират помежду си, да преговарят, да разговарят помежду си“, допълва Калоян и ни кара да се замислим върху нещо, което наистина изглежда най-логичното на света, но досега никога не сме поглеждали от тази перспектива.

Точно с три изречения Калоян Тодоров, чиято компания Special Events Group е лидер в Европа в организирането на икономически и бизнес форуми, ни дава отговор и на друг въпрос:

Измести ли онлайн средата доброто старо време на живия контакт между хората?

Ами, не. Колкото и адаптивни и гъвкави да станахме заради дългите месеци на принудителна изолация, Ковид мерки и почти 3-годишен живот на ръчна спирачка, никога онлайн реалността няма да победи присъствието на живо.

Калоян Тодоров

„Случването на събития в онлайн среда не постигнаха целите си. Защото хората стоят и гледат някаква презентация, след което просто изключват компютрите си и до там“, споделя Тодоров, който и до днес продължава да работи със своите първи шефове във Виена от Kongresstechnik. С тази разлика, че днес, две десетилетия по-късно, неговият собствен бизнес с SEG е надскочил стократно този на австрийците.

Връх в дейността на компанията на Калоян Тодоров и на неговата съпруга Невена SEG е генералното партньорство на българската компания с най-грандиозния в световен мащаб икономически форум в Давос.

Снимка: Евгений Милов

„За тези хора, които не знаят какво представлява Давос и колко значима е нашата роля, аз давам един пример: Това е все едно българска фирма да я поканят да прави декорите на Оскарите. Ето, това е, което правим ние в икономически план“, разкрива Тодоров и добавя:

„Възможността да влезеш като подизпълнител в Давос е много трудна, но влезеш ли веднъж, вършиш ли си работата като хората, просто няма причина да излезеш.“

Калоян Тодоров има оригинална метафора и за позицията, в която бе поставен бизнеса по целия свят по време на Ковид локдауна в периода 2020-2022 г.:

Снимка: Евгений Милов

„Представете си една нажежена и подскачаща от напрежение херметическа тенджера със събития, които чакаха да се случат, а не се случиха. В бизнеса може да си подготвен, че би посрещнал спад от 10-20%, но никой не е готов да разбере, че бизнесът му спира на 100%.“

Днес мрачните Ковид времена са зад гърба на Калоян, на неговата Невена и на целия им задружен и многоброен екип, който доминира на пазара по организиране на събития в цяла Европа. Най-лошото е зад гърба им. Минали са през него с мъдрост, смирение и търпение.

И с много жертви и тежки решения.

„Ние сме средна компания по европейските мащаби. Преди Ковид бяхме 120 души на пълен щат. По време на Ковид успяхме да запазим екипа на половина. Сега сме в период на растеж, в момента сме близо 100 души“, признава бизнесменът, който организира над 200 събития годишно със своята гордост Sofia Events Group.

Тази история започва в зората на новото хилядолетие във Виена, за което ви разказахме в Част 1 на епизода ни от „Корпоративни истории“. Тогава Калоян е студент по икономика, а в Австрия среща и голямата си любов Невена.

Любопитното е, че преди няколко години, след като вече са успели да превземат българския пазар и след като са жертвали плановете си на младоженци да се установят за постоянно извън пределите на родината, семейство Тодорови се връща там, откъдето тръгва: ВЪВ ВИЕНА.

„Преди няколко години основахме дружество във Виена, защото със съпругата ми решихме, че вече сме набрали достатъчно ноу хау и опит. Името на дружеството е същото и то следва модела на SEG”, с гордост коментира Калоян.

Снимка: Евгений Милов

И това не е всичко, компанията на Тодорови е търсена като партньор за организирането на топ икономически и бизнес събития в Италия, във Франция, в Латвия и в цяла Европа.

Сигурно си мислите, че тези хора вече са достигнали ниво, при което спокойно могат да си почиват комфортно на дивана у дома, или просто да обикалят света, докато някой друг движи империята им, която отдавна е добре смазан механизъм.

Ще ви разочароваме.

Дори и днес, дори и в този момент, Калоян и Невена Тодорови никога не спират да работят.

„Нашият бизнес е 24/7. Ние сме от този тип предприемачи, чието работно време не свършва в 17:00 часа. Прибираме се и продължаваме с пълна пара. Събитията на живо не се правят с работно време от понеделник до петък“, откровен е Калоян.

Бизнес за милиони, но бизнес, в който нямаш нито миг покой. Но пък имаш бонус: денонощен стрес. Днес Калоян и Невена не са никак убедени, че искат някой ден тяхната империя да бъде наследена от сина им, който в момента е тийнейджър.

„Оставили сме го той да избере. Той  е израснал по зали и по събития, но не съм сигурен, че наистина искам той да се занимава с това, с което се занимаваме ние“, откровен е Тодоров.

Сбъднал ли е своята младежка мечта Калоян?

„Отидох във Виена с мечтата да уча икономика. Не си представях, че ще се превърна в предприемач с успешен бизнес. Представях си, че ще живея спокоен живот на Запад, с гарантирана заплата, с икономическа или счетоводна професия“, споделя ни той в края на нашата среща.

Преди да се разделим го питаме какво иска от бъдещето?

„Искам да правим красиви неща.“

Толкова от нас и от Калоян Тодоров.

В крайна сметка, всичко в този живот опира до две неща, за да бъдем щастливи и успешни: това любовта и до красотата на нашите дни. И тази история го доказва.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии