1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Moderna съди Pfizer и BioNTech заради технологията за ваксина срещу COVID-19

Свят
 

Твърдението за нарушаване на патенти поставя началото продължителна и скъпа съдебна битка

Производителят на ваксини Moderna завежда дело срещу компаниите Pfizer и BioNTech, твърдейки, че неговите конкуренти копират новаторска технология, която Moderna е разработила години преди пандемията от COVID-19, съобщава New York Times.

Твърдението за нарушаване на патенти поставя началото на това, което може да се превърне в продължителна и скъпа съдебна битка между компаниите, стоящи зад ваксините, които спасяват милиони животи по света, използващи подобна РНК или иРНК технология.

Снимка: gettyimages

Исковете на Moderna твърдят, че Pfizer и BioNTech са копирали ключови характеристики на патентованата технология, включително извършване на същата химическа модификация на тяхната иРНК и насочване към същия тип протеин, известен като шипов протеин, в който учените на Moderna са пионери години по-рано.

Снимка: gettyimages

Експерти казаха, че съдебният спор на Moderna, независимо от изхода му, е малко вероятно да попречи на достъпа на населението до ваксини срещу COVID-19. Въпреки това резултатът може да диктува дали Pfizer или Moderna контролират и печелят повече от доходоносната медицинска технология.

„Битката наистина е кой ще бъде в бъдеще основният източник, от който може да се наложи да купуват лиценз други компании“, каза Амит Сарпатвари, експерт по фармацевтична политика и право в Харвардското медицинско училище. За Moderna, каза той, „установяването на тяхната собственост и тяхното господство в технологията ще подготви сцената за бъдещи възнаграждения, които те ще получат“.

Снимка: iStock

В документите по две заведени съдебни дела Moderna твърди, че Pfizer и неговият партньор в разработката BioNTech са нарушили три патента, които Moderna е подала между 2011 г. и 2016 г., свързани с нейната mRNA технология. Едното дело е заведено в Окръжния съд на САЩ в Масачузетс, където е базирана Moderna, а другото е в Германия, където се намира BioNTech.

Джерика Питс, говорител на Pfizer,съобщи, че Pfizer и BioNTech са „изненадани от съдебния спор“ и „остават уверени“ в тяхната интелектуална собственост, подкрепяща ваксината. BioNTech каза в изявление, че неговата „работа е оригинална и енергично ще се защитава срещу всички обвинения за нарушаване на патенти“.

Снимка: Ладислав Цветков

Moderna търси обезщетение, което може да включва хонорари и пропуснати ползи от печалби, понесени от март, когато компанията заяви, че ще започне да прилага своите патенти, в по-богатите страни, след като преди това обеща да не го прави по време на извънредната пандемия. Съдебните дела на Moderna гласят, че компанията няма да търси обезщетение от продажбите на Pfizer на нейната инжекция в най-бедните страни в света. Те също така казаха, че компанията няма да преследва никакви щети, които биха били отговорност на правителството на САЩ, което е закупило стотици милиони дози от ваксината на Pfizer-BioNTech.

Снимка: Ладислав Цветков

Кристофър Ридли, говорител на Moderna, каза, че компанията ще остави размера на обезщетението за съдилищата и че няма да дава оценка. Но Джейкъб С. Шеркоу, експерт по биотехнологично патентно право в Юридическия колеж на Университета на Илинойс, изчисли, че ако съдебният спор на Moderna успее, Pfizer може да бъде принуден да плати десетки милиони долари обезщетение – малка част от общите продажби на своята ваксина срещу COVID-19, която достигна рекордните 36,8 милиарда долара през 2021 г.

Moderna работи върху технологията за други инфекциозни заболявания години наред преди появата на COVID-19. Компанията инвестира милиарди долари, събрани от инвеститори, в разработването на технологията, като същевременно получи значителна правителствена подкрепа. САЩ са дали на компанията повече от 10 млрд. долара за разработване и тестване на ваксината и закупуване на дози.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии