1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

От реставрация на дворец до работа по бившия Партиен дом: Историята на Bakalowits

Австрийска компания на 176 г. стъпва на бълграския пазар (ЧАСТ 1)

През 1845 г. Елиас Бакаловиц отваря малък магазин за стъкло в центъра на Виена. От тогава до днес 6 различни поколения управляват и развиват дизайните на семейството на характерните за епохата полилеи, пренасяйки ги в настоящето.

Снимка: Bakalowits

Талантът на дизайнерите съвсем скоро ги прави официален доставчик на императорския двор в Австро-Унгарската империя.

Една от най-впечатляващите истории, които правят марката устойчива на пазара е поканата да реставрират осветлението на двореца Neuehofburg, след разрущителните действия от Втората световна война.

През 50-те години получават и награда от Австрийското правителство за работата си по двореца.

Снимка: Евгений Милов

176 години… толкова отнема на семейството да стъпи официално и на българския пазар, след като няколко от моделите ѝ в миналото стават част от сградата на бившия Партиен дом преди години.

Снимка: Евгений Милов

Срещаме се с представителя на марката в България Богдан Георгиев, мениджър на Advance International, който през последната една година постоянно говори за качество, опит и знания и успява да убеди семейството, че българският пазар е подходящ за развитие на марката именно под неговия мениджмънт.

„Ние ги посетихме във Виена. Те бяха цялото семейство, а аз бях с моето семейство. Видяхме се с проф. Бакаловиц, неговата съпруга Агуая, синът им Максимилиян, който е главен дизайнер на компанията и дъщеря им Софи, която се занимава с финансовите аспекти на бизнеса“, разказва Богдан.

Снимка: Семейство Бакаловиц

Той успява да разгледа много модели, както и фабриката, която нарича „занаятчийска работилница“, защото открива сантимента, с който семейство запазва и работи щампи и модели, които техните дядовци и прадядовци са използвали.

През годините Bakalowits произвеждат над 10 хил. модела осветителни тела, но особена сантиментална стойност за тях има моделът „Миракъл“ – от 1964 г., създаден от проф. Бакаловиц и символизиращ небе.

Снимка: Bakalowits

Другият типичен за марката модел е от далечната 1904 г., създаден от Лудвиг Бакаловиц. Моделът за „Палмата“ е нарисуван върху салфетка и вече 118 години продължава да бъде репродуциран от семейството.

Снимка: Bakalowits

Една от младите дизайнерки на марката пък успява да спечели една от най-големите награди в областта и доказва, че съвременните тенденции също са водещи за марката.

 

Вижте повече във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии