1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

От "Харвард" до Черни връх: Кой е българинът, който ще ти даде 15 млн. евро, да развиеш бизнеса си? (ВИДЕО)

От "Харвард" до Черни връх: Кой е българинът, който ще ти даде 15 млн. евро, да развиеш бизнеса си? (ВИДЕО)

Росен Иванов от BlackPeak Capital инвестира в компании на бъдещето, но сърцето му остава в планината (ЧАСТ 1)

Той е покорил много върхове - не само в планината, но и в света на инвестициите. И си е поставил цел - да завладее най-високите точки на бизнеса в Югоизточна Европа.  

В рубриката ни ESG ви срещаме с Росен Иванов - основател на BlackPeak Capital. Компанията носи името Черни връх и това не е просто съвпадение.

Росен е страстен планинар, но от години изкачва най-високите точки в бизнеса. Прави го заедно с компаниите, на които фондът за дялови инвестиции помага да се развиват и да бъдат лидери на световно ниво.  

Той ми разказва за пътя си, а също и за амбициите на BlackPeak Capital, докато се радвам на гледката към Витоша от офиса му. В далечината, разбира се, е Черни връх.  

Интересът на Росен към привличането на инвестиции и изготвянето на финансови анализи за региона започва в Букурещ, където работи за Procter & Gamble след като завършва Американския университет в Благоевград през 2000 г.  

Следва програма на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, която продължава две години, а после записва и магистратура в Harvard Business School.  

Докато живее извън България, Росен се опитва да разговаря с изпълнителни директори на фондове и да ги убеждава да инвестират у нас.

Самият той винаги е имал намерение да се върне в родината си, от което следва естественото решение да създаде първата си компания с идея да помага на всички, които потенциално биха инвестирали в България. 

Започнахме през 2014 г. с първия ни фонд, който инвестира в 12 български компании, експортно ориентирани и с конкурентно предимство на високо ниво”, разказва Росен и посочва известни вече имена на глобалната бизнес сцена като Walltopia, Software Group и др.

С него от самото начало е и Ивайло Господинов, който става част от света на корпоративните финанси през 1996 г., след завършването на Университета в Портсмут.  

Югоизточна Европа все още не е привлекателен регион за големите инвеститори. Техният интерес към бившите социалистически страни е предимно към Полша, докато останалите държави стоят встрани от погледа на световния бизнес. 

Това обаче не пречи да се създават качествени компании, в които да се инвестира, макар че все още няма достатъчно регионални фондове.  

Фондове като BlackPeak Capital имат голям икономически ефект и допринасят за развитието на страната. Някои от компаниите са открити на места с по-висока безработица, с което се цели създаването на нови работни места”, казва Росен.  

Да селектираш компании и да ги подпомагаш е огромна отговорност. През юни 2021 г. BlackPeak Capital стартира и втория си фонд за дялови инвестиции с първоначален капитал от 68,5 млн. евро, впоследствие увеличен до 126 млн. eвро.  

Амбициите са свързани с инвестиране във водещи компании от България, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения, които може да са част от тясна бизнес ниша, но да имат позиции на световно ниво.  

“Целта ни е да направим 10-12 инвестиции, като във всяка компания да залагаме средства на стойност от 5 до 15 млн. евро. Досега сме направили 3 инвестиции - в две български фирми и в една румънска”, казва Росен и допълва, че една от компаниите от България е попаднала в класацията на Financial Times за 1000 най-бързо развиващите се компании в Европа.  

Това е русенската InOut Trade, която разработва платформата euShipments.com за международни куриерски, логистични и фулфилмънт услуги за онлайн магазини и електронни търговци от България и Югоизточна Европа.  

Компанията расте с бързи темпове и през 2021 г. реализира приходи от 8 млн. лв, а набраният капитал ще бъде за по-мащабна експанзия на западноевропейските пазари.

По какви критерии BlackPeak Capital прави подбор на компаниите? 

Екипът на фонда про­учва компании, които са създали иновативен продукт, конкурентен на световно ниво, и са се превърнали в регионални лидери. Потенциални обекти на инвестиция са също бизнеси, които могат да се превърнат в топ 3 в страната си.  

Нашият фонд е различен. Той не е фокусиран основно върху един сектор, а върху различни сфери от икономиката. Търсим ниши, в които има бърз растеж, тъй като те са инвестиция в бъдещето”, обяснява Росен.

Аспектите за оценка включват освен потенциал и рискове още и ESG елемент. Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата, социална ангажираност, корпоративно управление. 

Снимка: iStock

“Тези фактори са заложени във втория фонд на BlackPeak Capital, за да са наясно компаниите с рисковете по показателите”, отбелязва Росен.  

BlackPeak Capital подготвя компаниите за изискванията, които и сега са водещи за голяма част от корпорациите.

"Тенденцията във финансовия свят е, че ако компаниите искат финансиране, трябва да спазват конкретни стандарти, включително ESG. Натискът е голям и сега", казва експертът.

Росен дава пример с една словенска компания, в която са инвестирали и която предоставя услуги за енергийна ефективност.  

“Немските партньори им поставиха условия - имат 5 години, за да са въглеродонеутрални, ако искат да работят заедно”.  

ESG дава и конкурентно предимство –  компанията може да се управлява по-ефективно, да има по-добро корпоративно управление, да има социални политики и дейности, които инвеститорите биха оценили.  

„Така и стойността на компаниите се вдига след време, защо­то самите купувачи ще искат да приложат техния опит“, категоричен е Иванов.  

Затова и BlackPeak Capital има незаменим кадър в екипа си, който следи компаниите да прилагат ESG факторите. Това е Симона Стилянова, която ви срещаме във втората част на рубриката ни.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии