1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Gebrüder Weiss генерира увеличение на оборота до 3,01 млрд. евро

Корпоративни истории
 

Компанията достави около 1,53 млн. пратки до частни домакинства в Австрия и Източна Европа

  • Логистичната компания генерира увеличение на оборота от 18% и разширява позицията си на основните пазари
  • 67 млн. евро, инвестирани в разширяване на мрежата и дигитализация
  • По-нататъшни стъпки в посока климатична неутралност и намаляване на въглеродния отпечатък.

Международната транспортна и логистична компания Gebrüder Weiss генерира нетен оборот от 3,01 млрд. евро през изминалата финансова  година.

Снимка: Gebrüder Weiss

Това съответства на увеличение от 18% в сравнение с предходната година (2021 г.: 2,54 милиарда евро). По този начин логистичната компания продължава положителното развитие от последните няколко години.

„Успяхме да продължим да следваме нашите стратегически цели в изпълнена с предизвикателства среда. Разширихме позицията си в основните пазари на Централна и Източна Европа, САЩ и Азия и продължихме напред с темите на фокус, дигитализацията и климатичната неутралност до 2030 г. Положителните резултати във всички бизнес сфери показват, че сме стабилни и сме готови за бъдещето“, казва Волфрам Зенгер-Вайс, председател на управителния съвет на Gebrüder Weiss.

Квотата на собствения капитал също се увеличи и сега отново е около 60%.

С 1479 милиона евро секторът на сухопътния транспорт постигна увеличение на продажбите от 16% (2021 г.: 1277 милиона евро).

Продуктовата област за доставка по домовете остана на нивото от предходната година и достави около 1,53 милиона пратки до частни домакинства в Австрия и Източна Европа (2021 г.: 1,58 милиона пратки).

Така Gebrüder Weiss запази позицията си на пазарен лидер в този сегмент. Подразделението „Въздух и море“ успя да нарасне значително, като приключи с 1272 милиона евро и увеличение на оборота от 24% (2021 г.: 1024 милиона евро).

Значителен принос за това увеличение имаха високите нива на корабните компании и авиокомпаниите. Количествата на пратките в DPD Австрия, чийто съдружник е службата за пакетни пратки на Gebrüder Weiss, останаха почти постоянни: През изминалата година бяха транспортирани 66 милиона пакета (2021 г.: 66,5 милиона).

Международно разширяване на мрежата
Въпреки трудната икономическа ситуация в контекста на войната в Украйна, енергийните проблеми и нарастващата инфлация Gebrüder Weiss се придържа към своята инвестиционна стратегия през 2022 г. Общо 67 милиона евро са инвестирани в консолидацията на собствената мрежа и международното разширяване на филиалите и услугите. Компанията се фокусира върху Германия, Унгария, Румъния и САЩ, както и Турция и Грузия – последните две като централни връзки на средния коридор, по който логистичната компания разшири транспортните си връзки към Централна Азия и Китай.

На важния логистичен пазар на Германия Gebrüder Weiss успя да укрепи позицията си във въздушния и морския транспорт, както и в сухопътния транспорт. В Южна Германия компанията завърши процеса на преименуване на баварския спедитор Lode на Gebrüder Weiss Waldkraiburg. Планира се по-нататъшно разширяване на сухопътната транспортна мрежа на Южна Германия, като първата крачка вече беше определена за началото на 2023 г. с поглъщането на спедиторската фирма Rentschler в Баден-Вюртемберг. С разширяването на мрежата нараства и броят на служителите: Той се е увеличил с шест процента до около 8400 служители (2021 г.: 7900)

Още на фокус: Дигитализация и устойчивост
Стратегията за дигитализация „Най-доброто от двата свята“, която Gebrüder Weiss разбира като комбинация от оперативна и дигитална компетентност, също беше последователно следвана през 2022 г. За целта по-специално дигиталният клиентски портал myGW беше допълнително глобално разширен. Порталът предлага на клиентите информация в реално време за техния поток от стоки и по този начин максимална прозрачност по цялата верига на доставки. „Целта ни е да предоставим най-добрите решения за веригите за доставки на нашите клиенти, като минимизираме въздействието върху околната среда. Затова ние непрекъснато инвестираме в нашите логистични системи и дигитални инструменти, в обучението на нашите служители и в екологични транспортни възможности“, обясни Волфрам Зенгер-Вайс.

Gebrüder Weiss е ясно ангажирана с устойчиви цели и иска да даде своя принос за глобалното опазване на климата, което е документирано от логистичната компания в публикувания през 2022 година доклад за устойчивост . До 2030 година собствените логистични системи на компанията трябва да се експлоатират по неутрален по отношение на климата начин. За тази цел компанията все повече използва електроенергия от възобновяеми източници и миналата година инсталира четири нови фотоволтаични системи във филиалите в Германия, Австрия и Швейцария. Общо 22 такива системи вече работят, спестявайки 1110 тона CO2 годишно. Разширяването ще продължи в тези страни и в Източна Европа през 2023 г.

През 2023 година в Германия ще се движат пет нови H2 товарни автомобила. Освен това е планирано по-нататъшно увеличаване на броя на електрическите микробуси за градски превоз на стоки в Австрия и Източна Европа.

 

*Платен материал

*Източник: Gebruder Weiss

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии