1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Крие ли рискове за сигурността отпадането на проверките заради Шенген? (ВИДЕО)

Крие ли рискове за сигурността отпадането на проверките заради Шенген? (ВИДЕО)

Държавните граници ще бъдат охранявани, както досега, категоричен е вътрешният министър Калин Стоянов

Над 400 млн. души могат да пътуват свободно между страните членки в Шенгенското пространство, без да преминават през граничен контрол. Това вече е валидно и за България. За сега обаче единствено по въздух и море. 

Снимка: Reuters

Означава ли отпадането на проверките и по-ниски мерки за сигурност?

„Това, че е задължителният граничен контрол за част от държавите отпада, не означава, че се намаляват мерките за сигурност на аерогарите. Променяме начина си на работа, започваме да залагаме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност, но мерките за сигурност по аерогарите се запазват“, коментира пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов.

По думите му, промените, които настъпват от 31 март, включват и организацията на терминалите – ще има обособени разделения на шенгенска и нешенгенска зона.

Следващата цел е отпадането на граничния контрол и по сухопътните граници, категоричен е вътрешният министър в оставка.

Снимка: Reuters

„Надявам се, че ще се присъединим в рамките на тази година. За нас е важно да продължим да охраняваме държавната граница както досега – с тенденция към ограничаване потока от мигранти“, посочва още Стоянов.

От 31 март страната ни е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода и в сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство.

Това не означава да не се носят документи за самоличност, без такива няма да можем да се придвижваме.

Снимка: iStock

„Документът за самоличност трябва да върви заедно със самолетния билет, проверяват го най-малко на две места“, заяви и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ комисар Антон Златанов за bTV.

Той също е категоричен, че присъствието на гранична полиция на летищата остава, както е в останалите страни от Европа. Комисарът подчерта, че служителите са обучени за рисково поведение, рискови профили на лица и други притеснителни ситуации, които могат да възникнат.

Снимка: bTV

Припомняме, че политиката на Европейския съюз (ЕС) за управление на границите трябваше да се адаптира към значителни промени във времето, свързани с безпрецедентен приток на мигранти, а също и с предизвикателства като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Всичко това доведе до повишената загриженост за сигурността и постави въпросите за защитата на външните граници на пространството. А също и до мерките на държавите членки да извършват систематични проверки в съответните бази данни на лицата.

Снимка: iStock

Базите данни, използвани за проверките, включват Шенгенската информационна система (ШИС) и базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за пътуване. Тези задължения се прилагат на всички външни граници (въздушни, морски и сухопътни) както при влизане, така и при излизане.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии