1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

"Въздушен Шенген": Има ли промяна при проверката на багажа на пътниците?

"Въздушен Шенген": Има ли промяна при проверката на багажа на пътниците?

От 31 март страната ни вече е част от Шенгенското пространство по въздух и вода

 

 

След приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода на 31 март настъпват някои промени при пътуването в страни от ЕС.

Една от най-съществените от тях е отпадането на паспортния контрол. Има ли обаче промяна при проверката на багажа на пътниците? От Летище София обясняват какво е важно да знаем, преди да предприемем пътуване. 

  • Какво трябва да направят заминаващите пътници, когато пристигнат на летището?

Гишетата за регистрация на пътници и багажи са разположени в обществените зони за заминаване на Терминал 1 и на Терминал 2 като те отварят от два до три часа преди обявения час на излитане в зависимост от изискванията на конкретната авиокомпания. За номера на гишето, обслужващо вашия полет, се информирайте от електронните монитори.  

Ако сте се регистрирали за полета предварително и разполагате с разпечатана бордна карта за полета, можете да предадете своя багаж на обозначеното Baggage Drop Off гише за вашия полет, където той ще бъде етикиран. Необходимо е да бъдат спазени изискванията на авиокомпанията-превозвач за размера и теглото на регистрирания и ръчния багаж. 

  • Какво се случва с багажа ни, когато кацнем на летището?

Зоните за получаване на багаж са разположени непосредствено след пунктовете за паспортно-визов контрол. Проследете информацията на мониторите над багажните ленти, за да се ориентирате къде да очаквате багажа от вашия полет. 

Ако вашият багаж не е пристигнал или установите повреди или липси от неговото съдържание е необходимо да се обърнете към съответното бюро „Рекламация багажи”, обслужващо авиокомпанията, с която сте пристигнали на летище София. В случай, че сте напуснали територията на летището, следва да се обърнете директно към авиокомпанията-превозвач в 7-дневен срок, считано от датата на пътуването ви.

Препоръчваме да се запознаете с правилата за превоз на багаж, публикувани от авиокомпанията-превозвач на нейната интернет страница.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии