България частично в Шенген - сухопътните превозвачи ще търпят още загуби (ВИДЕО)

България частично в Шенген - сухопътните превозвачи ще търпят още загуби (ВИДЕО)

Едва 3% от българските стоки се транспортират по въздух и море, 97 на сто са по суша

След 13-годишно чакане България и Румъния частично се присъединиха към Шенгенското пространство по въздух и вода. От 31 март пътниците от страните-членки няма да минават паспортен контрол по въздушните и морски граници.

Проверките по суша обаче остават в сила заради противопоставянето на Австрия източноевропейските страни да станат пълноправни членове на Шенгенската зона, съобщава AFP.

Снимка: iStock

Превозвачите губят милиарди евро всяка година заради дългото чакане по границите. Според румънските синдикати шофьорите чакат обикновено от 8 до 16 часа на границата с Унгария и от 20 до 30 часа на българската граница, като случаите, в които се чака и по 3 дни, също не са изключение.

Снимка: БГНЕС

Това е причина по-рано този месец един от основните профсъюзи на румънските автомобилни превозвачи да призове за спешни мерки за постигането на пълна интеграция на страната възможно най-скоро.

 

 

Българският бизнес също изразява недоволство от бавния напредък и търпи загуби за милиони.

„Едва 3% от българските стоки се транспортират по въздух и море, а останалите 97% са по суша“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Краят на сухопътния граничен контрол не само ще ускори транзита, но ще намали разходите за превоз с камиони. Това от своя страна ще доведе до икономически тласък. Ползи ще има и за превоза на стоки към и от съседна Турция, която е основен търговски партньор на ЕС.

 

 

И България, и Румъния имат очаквания да се интегрират напълно в Шенген до края на годината, но Австрия засега отстъпва само за присъединяването по въздух и море. Припомняме, че Нидерландия също се противопоставяше на кандидатурата на София и Букурещ за Шенген, но оттегли възраженията си през декември и одобри пълното присъединяване към зоната.

Снимка: БГНЕС

С присъединяването на България и Румъния Шенгенското пространство се състои от 29 членки – 25 от тях са част от Европейския съюз, Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Повече от 400 млн. души могат да пътуват свободно в Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст