Kelvin Health. Могат ли селфитата да спасяват животи?

Корпоративни истории

Екипът е изправен пред предизвикателството да обработва изображения, показващи температурата на човешкото тяло в опит моментално да се разпознава COVID-19

 

Когато не се чувстваме добре, вадим добрия стар термометър и той бързо ни казва дали наистина има проблем… а не може ли разликата в температурата да се превърне в начин, по който да диагностицираме повече здравословни проблеми?

Определено, доказва го един впечатляващ български стартъп. Kelvin Health обръща погледа на медицината към корените ѝ, там, където сме изоставили някои безспорни методи за диагностика, защото просто не сме имали технологията, с която да ги използваме… 

На градус

Срещаме се със създателя на Kelvin Health Георги Къдрев. Специалист по информационни технологии, той отдавна се занимава с предприемачество. Дълги години развива проекта Imagga, технологичен лидер в разпознаването на изображения с помощта на изкуствен интелект.

Пътят на Kelvin Health започва в първите дни на пандемията. Екипът е изправен пред предизвикателството да обработва изображения, показващи температурата на човешкото тяло в опит моментално да се разпознава ковид инфекция. Докато постепенно се оказва, че този метод, приеман едва ли не за алтернативен, може да се превърне в пробив за медицината.

В технология, която да влезе във всеки дом и да спасява животи. Медицински директор на начинанието е известният сърдечносъдов специалист проф. Иво Петров.

„Термографията  се базира на факта, че тялото е по-топло там, където има повече кръв и обратното“, обяснява нашият гост. „Има сравнително малък брой причини, които влияят на локалното кръвообращение. Най-често причината за затопляне е възпаление – към мястото се насочва повече кръв, хранителни вещества и клетки на имунитета. Това, което ние усещаме при възпаление – затопляне, дискомфорт или болка, се дължи на повишеното кръвоснабдяване. Друга причина е наличието на туморни клетки – те се хранят и също „придърпват“ повече кръв. Ако пък дадена зона е по-студена от обичайното, причината много често е запушване или стесняване на кръвоносен съд“.

Топло

За момента основният фокус на проекта е да се използват изображенията, за да се намират запушвания и стеснявания на кръвоносни съдове, което се случва при артерии на ръцете и най-вече – на краката. Това много често води до тежки усложнения като загуба на крайник, освен това може да е знак за бъдещ инфаркт или инсулт.

Същевременно има много малко бързи и достъпни методи, които прецизно да го покажат достатъчно рано и рядко се стига навреме до съдов специалист.

Сериозна гаранция за медицинските достойнства на технологията е присъствието в екипа на проф. Иво Петров. Освен кардиолог, той е и съдов специалист, фокусиран върху различни щадящи процедури за възстановяване на кръвоснабдяването. „Отначало той се отнесе малко по-консервативно, но прие идеята с отворено съзнание и започнаха профилактично да заснемат пациенти, които идват с оплаквания“, разказва Георги Къдрев. „В един момент той и екипът му станаха дори по-ентусиазирани от нас, започнаха да виждат колко ясно чрез този подход се открива проблем, става ясно къде е проблемната зона, колко е тежко запушването“.

Вече са заснети над 820 пациенти, процесът продължава. Екипът се подготвя за клинично проучване на обучения алгоритъм, но приложен за анализ на непознати пациенти, включително от различни етноси. Планират да се случи както в Европа, така и в САЩ.

Песен за огън и лед

Но какво отличава метода на българите? „В дългосрочен план това е голямата ни експертиза в анализа на снимки с изкуствен интелект“, казва нашият гост. „Освен това правим добра сегментация на образа, разделяме фон от обект, фокусираме там, където е нужно. Така с доста базов хардуер може да се види много детайлна моментна снимка на кръвообращението. Самият ни софтуер също е много удобен. Има и други подобни програми, но те обикновено изискват доста скъпи термокамери – между $5000 и $20 000. Ние използваме „джобни“ камери за 400 долара“.

Нещо повече – екипът е в напреднали разговори с българска фирма със сериозен опит в тази област и има перспектива заедно да разработят собствена камера.

„В един момент искаме всичко това да се превърне в нещо, което да имаш като термометър вкъщи. Но много по-съвършено – да следи състоянието и промените и при нужда да сигнализира на личния и/или лекуващия лекар“, казва Георги Къдрев.

Селфита, които ще спасяват животи? Задава ли се революция в медицината и първият еднорог не по пазарна оценка… а защото ще спаси милиард животи? Наистина ли може едно толкова просто и логично решение да е успешно? Кои са най-големите рискове технологията да не получи нужното доверие? 

Още от прелюбопитния разговор със създателя на Kelvin Health Георги Къдрев ще намерите в сайта Дигитални истории.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст