1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

5-те най-стресиращи летища в Европа за пътуване на този Великден

5-те най-стресиращи летища в Европа за пътуване на този Великден

На едно от тях 49,2% от полетите закъсняват

Подобно на много други празници, Великден е един от най-натоварените периоди от годината на летищата по света.

Тъй като общият пътнически трафик се увеличава по време на празниците, авиокомпаниите често са изправени пред скок в търсенето, което може да доведе до отмяна или закъснение на полети, съобщава SchengenVisaInfo.

За да избегнете тези проблеми и да се насладите на изживяване без стрес по време на ваканционно пътуване, се препоръчва да избягвате най-натоварените летища. Пътуващите, които се подготвят за Великденски празнични пътувания, може да сметнат за забележително, че скорошна класация на VisaGuideWorld разкри най-стресиращите летища в света.

По-конкретно, това са най-стресиращите летища в Европа за пътуване по Великден:

  1. Лондонското летище „Гетуик“, Великобритания

Брой пътници през 2022 г.: 32,8 милиона

Снимка: Reuters

Лондонското летище „Гетуик“, второто по големина летище във Великобритания, се превърна в най-стресиращото летище за пътниците в света.

Дион Плана, анализатор на глобалните туристически тенденции на VisaGuide, обясни, че малкият размер на това летище в сравнение с големия му брой пътници води до претъпкани условия и често допринася за закъснения на полети, което го прави най-стресиращото летище в света.

Въпреки че други три летища в този списък имат по-голяма гъстота на пътници, „Гетуик“ заема първото място поради много високия си процент на забавяне, в допълнение от факта, че е разположено далеч от центъра на града.

  1. Летище Истанбул, Турция

Брой пътници през 2022 г.: 64,2 милиона

Снимка: БГНЕС

С над 64 милиона пътници, регистрирани през 2022 г., летище Истанбул се очертава като най-натовареното в Европа и се нарежда на седмо място сред най-натоварените в света. Пътуващите отбелязат, че често се сблъскват с предизвикателства при навигацията на летището поради огромния му размер.

  1. Летище Мюнхен, Германия

Брой пътници през 2022 г.: 31,6 милиона

Снимка: iStock

През същата година летището в Мюнхен е обслужило над 31 милиона пътници, което е по-малко от половината от данните за летището в Истанбул. Летище Мюнхен обаче е пет пъти по-малко в сравнение с летището в Истанбул.

Друга причина летище Мюнхен да бъде класирано като едно от най-стресиращите е високата честота на закъснения на полети, която възлиза на 49,2%.

  1. Летище „Хийтроу“, Великобритания

Брой пътници през 2022 г.: 61,6 милиона

Снимка: iStock

Като най-голямото летище в Лондон, летище „Хийтроу“ посрещна повече от 61,6 милиона пътници през 2022 г. Има честота на закъснение на полетите от 40,5%, което е с 0,6% по-малко в сравнение с летище Гетуик.

  1. Международно летище „Фиумичино“, Италия

Брой пътници през 2022 г.: 29,3 милиона

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сред тези пет европейски летища международното летище „Фиумичино“ е на второ място по големина. Въпреки това, то обслужва по-малко пътници от други европейски летища, което води до по-ниска концентрация на пътниците.

Освен това честотата на забавяне на полетите е 28,8%.

Класацията се основава на проучване сред 1642 пътници, пътуващи със самолет от 53 различни националности, които са предприели поне две международни пътувания през 2023 г. Като цяло факторите, които стресират най-много пътници, включват голям брой пътуващи, размер на летището, тълпи, закъснения на полети и разстояние до най-близкия град.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии