1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Войната между Иран и Израел вече „мирише“ на скъп петрол

Войната между Иран и Израел вече „мирише“ на скъп петрол

Докато пазарите остават в състояние на несигурност, експертите съветват инвеститорите да останат бдителни

Следващата седмица се очертава като критичен период за пазарите на горива, като се очаква ескалацията на напрежението между Иран и Израел да повиши значително цените на петрола, които вече са на високи нива.

Според последните доклади цените на петрола наскоро са се повишили до над 90 долара за барел, казва „Денар“.

Анализатори предупреждават, че цените могат да достигнат до 100 долара за барел, ако има пряк конфликт между Иран и Израел.

Икономистът Джеймс Суонстън, експерт по Близкия изток, твърди, че „една пълномащабна война между Иран и Израел би причинила голям скок в цените на петрола и по този начин би нарушила регионалните икономики“.

Това изявление е в съответствие с предупрежденията на Световната банка, която наскоро предупреди, че ако конфликтът се разпространи, цените на петрола може първоначално да се покачат с 56 до 75%, достигайки между 140 и 157 долара за барел.

Докато пазарите остават в състояние на несигурност, експертите съветват инвеститорите да останат бдителни и да следят развитието в региона, който е ключов за световните доставки на петрол.

Предвид факта, че Близкият изток е дом на значителна част от световните петролни запаси, всяка промяна в стабилността на региона може да има огромни последици за световната икономика.

Според родни експерти следващата седмица ще имаме по-ясна картина какво ще се случи с цените на горивата.

"Не вярвам, че ще има драматични промени, големи." Но следващата седмица пред нас ще бъде решаваща, като се има предвид, че няколко рафинерии, които произвеждат дизел, които имат 8% до 9% от общото потребление в Европа, също са засегнати в Русия. Така че следващата седмица ще бъде решаваща в каква посока ще се движат цените на петролните деривати“, каза Марко Бислимоски, президент на Комисията за енергийно регулиране (RKE).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии