"Булгаргаз" очаква природният газ да поевтинее през май - ето с колко

БГ Бизнес

Това стана ясно на днешното заседание на КЕВР

 

Очакванията на "Булгаргаз" са цената на природния газ през следващия месец да бъде с 5-6 процента по-ниска в сравнение със сега действащата. Това каза ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в дружеството Людмила Витанова по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от "Булгаргаз" от 11 април за утвърждаване на цена за месец май, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, предава БТА. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание, че търговската експлоатация на терминала за втечен газ в Александруполис ще закъснее с 20 дни. Поради тази причина няма да могат да бъдат изпълнени доставките през терминала, които са част от заявените количества от страна на "Булгаргаз" за месец май. Затова Иванов попита какви стъпки се очаква да предприемат от дружеството в тази ситуация. 

Людмила Витанова отговори, че са уведомени от оператора на терминала "Газтрейд", че очакваната дата за въвеждане в търговска експлоатация на терминала ще бъде отложена. Поради тази причина каргото, което от "Булгаргаз" са предвиждали във връзка с утвърдената програма за доставки, няма да може да пристигне и да бъде разтоварено на предварително определената дата. Заради това от "Булгаргаз" са обявили търг на платформата на "Газов хъб Балкан" за намиране на количествата, които не достигат за заявките на клиентите. Търгът е обявен за утре. 

"Независимо какво ще се случи утре на търга, очакваме цената за месец май да бъде в порядъка между 55 и 56 лева. Не може да се ангажираме с по-точна прогноза именно поради факта, че този търг не е приключил", коментира Витанова. По думите й предвижданията на "Булгаргаз" са, че цената за май би била по-ниска от действащата за момента априлска цена, като очакваното намаление да бъде между 5-6 процента спрямо настоящата цена.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст