1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Компания предизвика гняв - доставяла хилядолетен арктически лед за охлаждане на коктейли в Дубай

Компания предизвика гняв - доставяла хилядолетен арктически лед за охлаждане на коктейли в Дубай

Arctic Ice обяви, че с дейността си подпомага природата

Стартираща компания в Гренландия е обвинена в нанасяне на огромни щети върху околната среда, заради транспортиране на лед от ледници на възраст над 100 000 години, който да бъде използван в коктейли, сервирани в скъпи барове в Дубай.

Arctic Ice, компания, която стартира тази година, рекламира продукта си като „най-стария и най-чистия“ лед в света, тъй като се добива от айсберги в Гренландия - на разстояние от повече от 7612 км от близкоизточния мегаполис, пише New York Post.

Въпреки че създателите казват, че се надяват да подчертаят ефектите от глобалното затопляне върху ледените покривки с техния бизнес модел и дори да спрат покачването на морското равнище, тяхната схема получава мразовит отговор.

„Момчета. Това е лудост“, написа един човек в секцията за коментари на страницата на Arctic Ice в Instagram в отговор на промоционално видео. „Планетата гори.“

Уебсайтът на компанията изтъква, че ледът, предназначен за охлаждане на напитки в лъскави барове по целия свят, е взет от айсберги, които вече са естествено отделени от ледника и плават във фиорда Нуук в Гренландия.

„Ние не вземаме лед от ледника. Милиони или милиарди тонове лед се откъсват от ледниците всяка година“, подчертава сайтът. „По този начин нашето много ограничено производство има много незначително въздействие.“

Нещо повече, Arctic Ice твърдят, че като използват айсберги, които иначе биха се стопили в океана, не позволяват на леда да допринесе за покачването на морското равнище.

Всяко парче айсберг се проверява внимателно, преди да бъде издигнато с кран на кораба на компанията, където се нацепва на по-малки парчета с дезинфекцирани верижни триони и чукове и се опакова в сандъци за храна за транспортиране.

След това се вземат проби от всеки айсберг и се изпращат в лаборатория на трета страна, за да бъдат тествани за наличието на потенциално вредни микроорганизми или бактерии. След това ледът се опакова в хладилни контейнери за международен транспорт и се изпраща до Дубай, където се разпространява в местни барове и ресторанти.

Но не всички са убедени, че разбиването на айсберги на парчета и изпращането им до пустинен град с кораби е положително за планетата.

„Глобалното затопляне и бизнес като този убиват планетата... защо да експлоатираме Майката Земя още повече?!“, пише критик на страницата на Arctic Ice в социалните медии.

„Сякаш правите добро дело за планетата… Докато помагате да я унищожите!“, пише друг.

Съоснователят на Arctic Ice Малик Расмусен каза пред CNN, че е изненадан от обратната реакция. „Знаехме, че ще има критики, но не очаквахме, че това ще доведе до смъртни заплахи и постоянен тормоз“, каза той.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии