1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

След месеци на отлагане: САЩ одобри помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара

След месеци на отлагане: САЩ одобри помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара

Украинският президент благодари на Америка, след като председателят на парламента Майк Джонсън осигури подкрепа за финансиране на Украйна, Израел и Тайван

 

След месеци на отлагане Камарата на представителите на САЩ най-накрая одобри военна помощ на стойност над 61 млрд. долара за подпомагане на Украйна в отчаяната ѝ защита срещу Русия, както и милиарди за други съюзници, включително Израел и Тайван, съобщава Guardian. 

В двупартийно гласуване 210 демократи и 101 републиканци се присъединиха към подкрепата за Украйна, а 112 републиканци - мнозинството от членовете на ООП - гласуваха против. 

Снимка: Ройтерс

До гласуването се стигна, след като председателят на парламента от Републиканската партия Майк Джонсън прокара в пленарна зала серия от законопроекти в условията на ожесточена съпротива в собствената си Републиканска партия, много от които се противопоставят на по-големите разходи за отбраната на Украйна. 

Сенатът ще започне да разглежда приетия от Камарата на представителите законопроект. Окончателното му приемане се очаква през следващата седмица, което ще разчисти пътя на Байдън да го подпише като закон. 

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, наскоро предупреди, че страната му "ще загуби войната" без помощта на САЩ, тъй като армията ѝ се бори с недостиг на боеприпаси и противовъздушна отбрана, а Русия има все по-голямо предимство в огневата мощ, докато Конгресът се колебае. 

Снимка: Ройтерс

Веднага след приемането на законопроекта Зеленски публикува изявление, в което изразява благодарност към двете партии "и лично към председателя на парламента Майк Джонсън за решението, което запазва историята в правилната посока". 

Общата сума от 95 млрд. долара включва около 61 млрд. долара за Украйна (като голяма част от средствата са предназначени за попълване на американските боеприпаси); 26 млрд. долара за Израел; 8 млрд. долара за съюзниците на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван; и 9 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни граждани в зони на военни действия, като Хаити, Судан и ивицата Газа, въпреки че пакетът включва и забрана за пряко финансиране от страна на САЩ на Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестински бежанци (Unrwa) - агенция, която предоставя ключова помощ за ивицата Газа - до март 2025 г. 

В законопроекта за Украйна от 60,7 млрд. долара общо около 23 млрд. долара ще бъдат използвани от САЩ за попълване на военните им запаси, което отваря вратата за бъдещи военни трансфери на САЩ към Украйна. Други 14 млрд. долара ще отидат за Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, в рамките на която Пентагонът купува нови усъвършенствани оръжейни системи за украинската армия директно от американски отбранителни контрактори.

 Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии