1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Какво се случва с петрола и златото след атаката на Иран срещу Израел?

Какво се случва с петрола и златото след атаката на Иран срещу Израел?

Очакват ни дни и седмици на нестабилни цени, казват анализатори

 

Цените на петрола паднаха в понеделник след репресивната атака на Иран срещу Израел през уикенда.

Суровият петрол Brent - ключов показател за международните цени на петрола - беше по-нисък, но все още се търгуваше близо до 90 долара за барел в понеделник сутринта. Цените вече се бяха повишили в очакване на действие от страна на Иран, като суровият петрол Brent се доближи до шестмесечен връх миналата седмица, пише BBC.

Анализаторите казаха, че пазарите ще търсят как конфликтът може да засегне глобалните вериги за доставки.

Колебанията в цените на петрола могат да предизвикат вълнообразни ефекти в целия свят поради това, че страните са силно зависими от суровината, която се използва за производство на горива като бензин и дизел. Цените на горивата и енергията бяха основен двигател зад по-високите разходи за живот в световен мащаб през последните няколко години.

Когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г., цените на петрола скочиха до 120 долара за барел поради опасения за доставките, тъй като западните държави наложиха санкции на Русия, един от големите износители на петрол в света. Скокът доведе не само до по-високи цени на помпите, но и до безброй други стоки, тъй като предприятията коригираха цените си, за да покрият по-високите разходи.

Анализатори казаха, че реакцията на Израел на атаката ще бъде ключова за световните пазари през следващите дни и седмици. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че конфронтацията с Иран "все още не е приключила".

Коментарите му дойдоха, след като Иран изстреля дронове и ракети към Израел през уикенда, след като обеща да отмъсти за атаката срещу неговото консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април. Израел не е казал, че е извършил удара срещу консулството, но се смята, че стои зад него.

В края на миналата седмица цената на петрола Brent достигна 92,18 долара за барел, най-високата стойност от октомври, но рано в понеделник падна обратно до около 89,70 долара.

Докато цените на петрола се понижиха леко, цената на златото се повиши, за да се движи близо до рекордни върхове, търгувайки се близо до 2400 долара за унция. Златото често се възприема като сигурна инвестиция в моменти на несигурност и рязко поскъпна преди уикенда.

Енергийният анализатор Вандана Хари каза, че спадът в цената на петрола означава, че "пазарът на петрол не вижда необходимост да отчита допълнителна заплаха за доставките в този момент".

Но Питър Макгуайър от платформата за търговия XM.com каза, че очаква енергийният пазар да бъде нестабилен и прогнозира, че цените на петрола ще скочат, ако Израел отговори силно на хода на Иран.

Въпреки това Ейприл ЛаРус, ръководител на инвестициите в Insight Investment, каза, че е вероятно пазарите да „търгуват настрани, докато не получим повече информация“.

„Ситуацията остава напрегната и освен геополитическите и хуманитарни последици, един по-широко разпространен конфликт в Близкия изток може да доведе до скок на цените на енергията и да отмени внимателните усилия на централните банки да намалят инфлацията“, добави той.

Иран е седмият по големина производител на петрол в света, според Администрацията за енергийна информация на САЩ, и третият по големина член на петролния картел на ОПЕК.

Анализаторите казват, че ключов въпрос за бъдещата цена на петрола е дали корабоплаването през Ормузкия проток ще бъде засегнато.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии