1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,952.7

Покупка на имот като инвестиция – все още ли е добра опция?

Недвижими имоти

Какво да имате предвид, ако решите да инвестирате в имот

През последните години инвестициите в имоти са сред предпочитаните у нас. Заради стабилността на пазара, много хора предпочитат да инвестират парите си в нещо, от което в дългосрочен план ще могат да спечелят.

С времето, инвестицията в имот е доказала своята капиталова печалба. За целта обаче е изключително важно да изберете добър имот. Сред най-важните критерии за търсене са районът, инфраструктурата, транспортът и други подобни.

Инвестицията в имот е начин да диверсифицирате инвестиционното си портфолио. Експерти съветват да не инвестирате всички се пари в акции, защото там има риск от загуба. При инвестицията в имот този риск е сериозно намален.

Можете да закупите апартамент, еднофамилни къщи и дори курортни имоти, които да давате под наем. Това създава пасивен доход и ви позволява да спечелите увеличение на капитала с нарастването на стойността на дома.

Цените на недвижими имоти обикновено се повишават с течение на времето, увеличавайки печалбите на инвеститорите в недвижими имоти, особено ако инвестирате в дългосрочен план.

Можете да превърнете поскъпването на имота в паричен поток, като използвате печалбите с ипотечно финансиране или продадете имота за печалба. Например, ако закупите имот за 100 000 евро и след време го продадете за 200 000 евро, то вие печелите 100 000 евро от тази си инвестиция.

Ако решите да дадете закупения имот под наем, също ще спечелите, но по-бавно. За да завъртите капитала си, можете да продадете имота и да реинвестирате средствата в друг имот.

Имайте предвид, че сред предимствата на имота за инвестиция са и данъчните облекчения. Те могат съществено да намалят данъчното бреме върху доходите от имоти.

Може да имате повече защита от инфлацията

Някои инвестиции не са в крак с инфлацията, което кара вашите пари да струват по-малко, отколкото когато сте инвестирали. Недвижимите имоти обаче осигуряват защита срещу инфлацията, тъй като с нарастването на темповете на инфлация обикновено се повишават и цените на недвижимите имоти. Това позволява на вашата инвестиция да бъде в крак с инфлацията и вие да запазите силата на инвестицията си.

Какво казват експертите

Имотните експерти у нас са категорични, че на база на официални данни България все още е една от страните, ако не и страната, с най-достъпните жилища, както и с едни от най-ниските цени на имоти в ЕС. Така че имат с цел инвестиция все още е добър вариант за хората, които искат да вложат спестявания.

Както всяка една инвестиция и тази в имот е много субективно нещо. Предвид пазара обаче, спокойно може да се каже, че тази инвестиция е една от най-сигурните и доходоносни напред във времето.

Кои са базовите правила, които трябва да спазвате, когато инвестирате в недвижим имот?

Те важат за почти всяка инвестиция. Правилата за успешно инвестиране в недвижими имоти всъщност са отговорите на три изключително важни въпроса.

- Решава ли моята инвестиция някакъв проблем?

"Недвижимите имоти като цяло /изключвайки земеделските земи и подобни/ решават проблема с подслона. Към момента всяко човешко същество все още има нужда от покрив над главата си. От такъв покрив имат хората като физически лица. От подслон има нужда и бизнесът – офиси, магазини, търговски площи и пр. Моето лично мнение е, че докато имаме физически тела, тези тела ще трябва да бъдат „пазени“ от физически сгради. Т.е. отговорът на въпроса дали инвестицията в имот решава някакъв реален проблем, е ДА", казва кредитният консултант Полина Христова.

Това, обаче, все още не е достатъчно, за да кажем, че инвестицията в имот е нещо подходящо и изгодно.

Тук следва вторият „вълшебен въпрос“…

- На какъв брой хора решава проблем моята инвестиция?

Точно тук е мястото да се запитате дали е по-добре да вложите парите си в жилищен имот или в бизнес имот да речем. И как ще отговорите на този въпрос? С още въпроси. Да, това е най-добрият начин, който ми е известен, за да анализирам по-сложен казус. Като го разделя на по-малки такива. То е същото като онази приказка как е възможно да изядеш цял слон. Хапка по хапка, добавя Христова.

Това е времето да анализирате въпроси от рода на:

  • колко хора в момента имат нужда от жилище;
  • къде има повече стълпотворения;
  • къде се очаква да има все повече и повече хора;
  • къде се очаква обезлюдяване;
  • къде има работа и къде няма;
  • накъде, като цяло, върви потокът от хора;
  • какви имоти се търсят най-често;
  • какви имоти се строят напоследък…

И още много, много въпроси. Тук цифрите, процентите, статистиките са много важни. Защото ако вашата инвестиция решава проблем на много малка група от хора, то това е доста рискова инвестиция.

Когато сте си направили този анализ и отговорът и на двата въпроса е ДА, следва третият „вълшебен въпрос“:

- Имам ли план как да осъществя инвестицията си безопасно?

Ето тук схемата на много от вас се чупи. Това е капанът, в който падат толкова, иначе разумни хора. Те употребяват много ресурс да анализират дали и какво да купят и толкова се ентусиазират, че забравят един много важен факт. Това, че една инвестиция е принципно добра, не означава, че е добра за вас и не означава, че вие ще може да се справите с нея.

Казано накратко:

Решите ли да инвестирате в имот, първо си задайте трите „вълшебни въпроса“. И ако отговорът и на трите е ДА, то може да купувате смело. Всичко друго е хазарт.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии