1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Питаме експерт: Как да проучим инвеститора, ако купуваме имот на зелено?

Питаме експерт: Как да проучим инвеститора, ако купуваме имот на зелено?

Колко време продължава строителството до Акт 16 в момента? Има ли забавяния?

Покупката на имот на зелено е рисково начинание и традиционно повечето клиенти смятат, че трябва да търсят доказани строители с опит. Разбира се, името на инвеститора или строителя е важно, но от голямо значение е да се провери състоянието на конкретното дружество, което инвестира в сградата или коeто ще я строи. Това каза за bTV Бизнес Новините Антония Петрова, консултант недвижими от Arco Real Estate.

Важно е да се отбележи, че в повечето случаи инвеститорът и строителят са две различни фирми. Това може да се провери чрез Търговския регистър.

Друго важно нещо, при имотите на зелено, е да проверите парцела - дали ще бъде закупен или е с обезщетение.

Според експертите има вариант да направите проверката сами, но е по-сигурно, ако всичко мине през доказана и голяма агенция, която да е от дълги години на пазара и може да се направи цялостно проучване на парцела, както и на строителната и инвестиционната компания.

Снимка: iStock
Колко големи са най-често предлаганите апартаменти?   

По думи на Петрова в момента повече се търсят тристайни апартаменти, а като параметри - да има дневна с кухненски бокс, две стаи, две бани или поне още една тоалетна, с поне едно сервизно помещение - килер или мокро.

Вече често се търси се и възможност за алтернативно отопление.

По отношение на квадратурата, най-често се търсят жилища с квадратура до 80-90 кв.м.

Двустайните апартаменти са на следващо място по търсене, като там също се изисква да има дневна с кухненски бокс, по-голяма спалня, с поне едно сервизно помещение и да има задължително балкон. Най-предпочитани са двустайните апартаменти с площ над 60 кв.м.

Снимка: iStock
Колко време продължава строителството до Акт 16 в момента? Има ли забавяния?

„Всичко зависи от това колко е голяма сградата като РЗП и етажност. Може да са от 24 до 36 месеца, а може и повече. Има инвеститори, които залагат по-дълги срокове, за да бъдат сигурни, че няма да има забавяне в строежите“, казва тя.  

Акт 16 се издава от кмета на съответната община или от главния архитект. При издаване на разрешението за ползване се проверяват редица неща, свързани с установените права на собственост от гледна точка на законност на построената сграда - дали сградата е строена с одобрени проекти или без; съответствието между фактическото изпълнение и одобрените проекти; дали е правилно свързана с ВиК, Електро, Топлофикация и дали е газифицирана правилно.

„В повечето случаи забавянето се получава точно след входирането на документите, защото тогава започва да се коригира всяка една забележка. Всяко забавяне го има по определена причина по време на строежа на сградата. Сред най-честите причини са студеното време, недостиг на хора за работа, забавяне на строителните материали, входни врати, електрически инсталации и др.“, разяснява тя.

По думи на Петрова на Акт 16 са останали минимум 10% от продажната цена от всеки един апартамент, които трябва да се заплатят към инвеститора и тяхното желание е обектът да бъде завършен също толкова бързо, колкото желаят и купувачите.

На какви цени са най-често сключваните сделки в София в момента?

„Средно цените на сключените сделки са между 1 550 и 1 800 евро на квадратен метър“, добавя Петрова.

Снимка: iStock
Какви са цените на панелните апартаменти в София и в какво състояние са апартаментите там?

„Панелният апартамент е на много по-ниска цена от новото строителство в повечето райони. Трудно може да се съпостави една панелка от 1960 година с нова сграда от 2020 година - много рядко панелният апартамент е с уредени общи части, както е новото строителство. Плюсът на панелния апартамент е, че там квадратурата е реална, а не влизат стени, тераси, балкони, общи части със съседен апартамент и т.н. Състоянието е предимно за ремонт, като много рядко има отремонтирани панелни жилища, които да се продават“, добавя тя.

Вижте казус със строителството "на зелено" във ВИДЕОТО

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии