1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Мога ли да карам колата си, ако нямам "Гражданска отговорност"?

Мога ли да карам колата си, ако нямам "Гражданска отговорност"?

Кога се стига да дерегистрация на автомобила

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички превозни средства у нас. Тя е задължителна за всеки автомобил, притежаващ регистрация трябва да има валидна такава, без значение дали стои на паркинга пред блока или се движи всеки ден.

Когато регистрирате автомобил в страна от ЕС, трябва да сключите за него застраховка „Гражданска отговорност". Тази задължителна застраховка е валидна във всички останали страни от ЕС. Тя ви осигурява покритие, ако претърпите произшествие и причините щети на имущество или телесна повреда на лице в друг автомобил. Тя не покрива други разходи (напр. разходи за ремонт на вашето превозно средство).

При изтичане на застраховката, водачът има 14-дневен срок да сключи нова. Ако собственикът на автомобила не сключи нова застраховка в тоз период, то колата попада в базата данни на МПС-та с изтекли граждански и следва да бъдат подадени своевременно към органите на КАТ.

Ако не подновите гражданската си отговорност, Гаранционният фонд разбира в реално време, а след това информацията се предава на КАТ. Поради това вие получавате уведомително писмо.

След като минат 14 дни и вие не сте направили нова ГО, от „Пътна полиция“ изпращат второ уведомително писмо, в което ще ви уведомят, че е необходимо да сключим нова полица Гражданската отговорност. Ако и тогава не сключите, но се преминава към дерегистрация на вашия автомобил.

От първото писмо от фонда до свалянето от отчет на автомобила може да минат между един и два месеца.

За да върнете регистрацията на колата си, трябва да минете по обратния ред и да направит застраховка "Гражданска отговорност".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии